Srbija udvostručila UVOZ hleba!

SHARE
Image by jacqueline macou from Pixabay

Srbija je u poslednjih godinu dana više nego udvostručila uvoz hleba i pekarskih proizvoda

adsteam seo i izrada web sajta

Prethodne 2019. godine na naše tržište je dopremljeno oko 6.000 tona „svežeg“ hleba, peciva i tosta u vrednosti od 6,8 miliona evra, piše „Politika“. Kako list navodi, vekne su najviše stizale iz Rumunije, Nemačke, Bugarske, pa i iz Hrvatske, u koju je, prema nedavno objavljenim podacima, od njenog ulaska u EU, znatno povećan uvoz hleba.

„Zvuči neverovatno, jer većini potrošača nije poznato da im trgovci i pekari uveliko prodaju vruć hleb i pecivo koji su na naše tržište stigli u šleperima, prethodno pripremljeni i zamrznuti nekada i hiljadama kilometara daleko“, piše „Politika“.

List dodaje da se pecivo pred očima kupaca samo „dopeče“, uglavnom u trgovinskim i pekarskim lancima, i prodaje kao sveže. Poznavaoci tržišta objašnjavaju da „parbejking“, kako se naziva ova tehnika pripremanja hleba i peciva (delimično pečeni, a onda brzo zamrznuti spremni za transport) sve više zamenjuje tradicionalno pekarstvo.

Na ovaj način smanjuju se troškovi proizvodnje, jer trgovci mogu da isporuče u svakom trenutku hleb i pecivo identičnog kvaliteta i više im nisu potrebni visokokvalifikovani pekari, jer „svaki zaposleni može da gotovo pripremljene proizvode ispeče i postavi na police“.

adsteam seo i izrada web sajta