Srbija povukla sve državno zlato iz inostranstva

Pixabay/Ilustracija
Oglas

Srbija ima više od 37 tona rezervi zlata i sve zlato je povučeno u našu zemlju, izjavila je danas guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

– Imamo pun trezor zlata i nameravamo da nastavimo da ga kupujemo – rekla je Tabakovićeva za Pink.

Kaže da je pre nekoliko meseci predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predstavnicima MMF-a, kada je izašao iz sale, pitao da li su rezerve zlata Srbije „napolju“ i da misli da bi to zlato trebalo da se nalazi u Srbiji.

– Rekla sam da jeste u inostranstvu, u Bernu u Švajcarskoj i da je samo jedna tona ostala u Londonu još iz ‘onog vremena’. Vučić mi je rekao da misli da bi to trebalo da bude ovde u Srbiji, uz opasku – ne znaš šta se u svetu dešava – navela je Tabakovićeva.

Kaže da je odmah, u roku od dva meseca, organizovala prebacivanje svih rezervi zlata u Srbiju.

– I sve zlato države Srbije je u trezorima NBS, preko 37 tona – naglasila je ona.

Kada je reč o predlogu budžeta za 2022. godinu, o kojem narodni poslanici danas započinju raspravu u Skupštini Srbije, Tabakovićeva je rekla da je budžet oprezno napravljen, to jest da je realno planiran.

– I daću punu podršku razvojnom budžetu, koji predviđa realizaciju infrastrukturnih projekata i ulaganje u razmenjive sektore i sve što doprinosi razvoju Srbije, ali tako da se ne zaboravi socijalna komponenta i održivost budžeta. Sve što radimo radimo sa ljudima i za ljude – naglasila je Tabakovićeva.

(ekapija.com)

Proslava Nove godine samo na otvorenom? – Kako će izgledati doček?

 

android aplikacija
Previous articleZašto ceđenu narandžu ne treba piti ujutru
Next articleNajgori soj koronavirusa stigao u Evropu; Zarazniji 500 puta?