Srbija nudi priznanje Kosova, ali ono što traži zauzvrat Haradinaj odbija!

SHARE
Haradinaj
Izvor slike: SD
Premijer samoproklamovane države Kosovo Ramuš Haradinaj, napisao je u svom autorskom tekstu za „Vašington post“ da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uz podršku Rusije, nudi priznavanje Kosova i da zauzvrat traži deo teritorije. To je za Haradinaja, kao i svaki predlog do sada, neprihvatljivo. Premijer Kosova izgleda čvrsto odbija svaki vid pregovora i saradnje.
vojvodinainfo

Srbija „želi da stvori etnički ‘čistu’ državu“, napisao je. Kaže da Srbija „želi da oduzme ljudima državljanstvo i protera ih iz njihovih domova“, što je, kako piše Haradinaj, „previsoka cena“.

Od „njegove zemlje“ – Kosova -, kako piše dalje Haradinaj, traži se da „načini nemoguć izbor koji bi umanjio žrtve američkih vojnika, ugrozio stabilnost regiona i zapretio američkim saveznicima“.

„Pred stalnim napadima iz Srbije, čiji je cilj ugrožavanje našeg suvereniteta, bezbednosti i prosperiteta, ima nekih koji bi voleli da se Kosovo uvuče u takozvano ‘mirno’ etničko čišćenje na Balkanu. To je kratkovid pokušaj da se popusti pred nasilnikom u nadi da će nasilje prestati. Mi to nećemo učiniti – umesto toga ćemo se usprotiviti onima koji pokušavaju da nas iskoriste, a istovremeno ćemo raditi u pravcu dugotrajnog i sveobuhvatnog mira“, piše Ramuš Haradinaj.

Napisao je i da su Srbija i njen saveznik Rusija odbili priznje suverenitet Kosova i da su se borili da blokiraju prijem Prištine u UN. Kaže i da je Srbija, „kršeći Briselski sporazum“ o normalizaciji odnosa, išla ka blokadi puta Prištine ka članstvu u EU i u mnogim međunarodnim organizacijama.

Ponovio je i da je, osujećenjem pokušaja Kosova da uđe u Interpol pomognut organizovani kriminal i naneta šteta unutrašnjem sprovođenju zakona, kako on smatra

vojvodinainfo