Srbija na 40.mestu po jačini pasoša, Japan i dalje na prvom mestu!

pasos
Foto: N1info

Istraživanje koje je sprovela agencija Henley Passport Index, koja kvartalno meri u koliko država sveta možete stići s pasošem svoje zemlje, potvrdila je da Japan i dalje ima najjači pasoš.

Drugo mesto zauzeo je Singapur, treće Južna Koreja sa 189, zatim Francuska i Nemačka sa 188. Danci, Finci, Italijani i Šveđani mogu otputovati u 187 zemalja, a stanovnici Luksemburga i Španije u 186. Takođe, na listi su visoko pozicionirane i Austrija, Holandija, Norveška, Portugalija, Švajcarska, Velika Britanija i SAD.

Srbija se nalazi na 40. mestu, a njeni građani svojim pasošem mogu da putuju u 129 zemalja.

Stanovnici Japana sa svojim putnim ispravama mogu da putuju u 190 država sveta.

Zanimljivo je istaći da je Južna Koreja poboljšala poziciju na listi pridruživši se Singapuru, nudeći pristup u čak 189 država. Kada je reč o Aziji, Kina je skočila za skoro 20 mesta u samo dve godine i to s 85. pozicije tokom 2017. godine na 69. mesto.

Evropske zemlje su takođe imale povoljne rezultate jer su zemlje članice Evropske unije, zajedno s Norveškom i SAD-om, popunile mesta iza tri vodeće zemlje, mada Velika Britanija i dalje doživljava blagi pad na rang-listi zajedno sa SAD-om.