SRBIJA JE MEĐU EVROPSKIM LIDERIMA U OBLASTI DIGITALIZACIJE POLJOPRIVREDE

SHARE
adsteam seo i izrada web sajta

Na konferenciji se govorilo o inovativnim IT rešenjima kao savremenoj podršci poljoprivredi, digitalnim farmama, novim softverskim i hardverskim rešenjima koja se primenjuju na njivama, u voćnjacima i plastenicima, u cilju poboljšanja prinosa, lakšeg praćenja proizvodnje ili unapređenja prodaje. 

Konferencija posvećena tehnološkim inovacijama u poljoprivredi Agri Tech Future održana je 1. marta u Novom Sadu, u Master centru, u organizaciji kompanije Color Media Communications pod pokroviteljstvom Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije u saradnji sa Privrednom komorom Vojvodine.

Konferenciju je otvorio ministar za inovacije i tehnološki razvoj

Konferenciju je otvorio ministar za inovacije i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije,
Nenad Popović, koji je u svom obraćanju napomenuo da je Srbija sigurno među evropskim liderima u oblasti digitalizacije poljoprivrede.

Upotrebom digitalnih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji postiže se optimizacija
prinosa koji u tradicionalnim uslovima mogu izrazito varirati, čak 2-4 puta, i iz svakog dela zemljišta se izvlači maksimum. Smanjuje se potrošnja resursa, posebno đubriva i pesticida, što je najveći trošak poljoprivrednih proizvođača. Prema poslednjim istraživanjima, predviđa se da će vrednost globalnog tržišta pametne poljoprivrede u periodu 2017-2022. porasti sa manje od 10 na skoro 24 milijarde dolara, što je rast od
čak 140%. Uveren sam da Srbija može da bude jedan od lidera u korišćenju potencijala
digitalizacije poljoprivrede. Još važnije je što u korišćenju tih potencijala leži motivacioni faktor za mlade stručnjake da ostanu u Srbiji kroz stvaranje novih, pametnih, dobro plaćenih radnih mesta”, rekao je ministar Popović.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević rekao je da poljoprivreda svakako treba da bude zasnovana na znanju, kao najvećoj vrednosti, na primeni inovacionih tehnologija utemeljenih na naučnim istraživanjima, digitalizaciji.

To su ključni elementi za efikasniju, produktivniju, konkurentniju i na kraju, održivu
poljoprivrednu proizvodnju na našim poljoprivrednim gazdinstvima“, rekao je
Radojević i dodao da agrarni sektor mora da bude tehnološki napredniji, kako bi naši
poljoprivrednici, ali i privreda u celini, postigla što bolje rezultate, i doprineli celokupnom
privrednom rastu RS.

Obratio se i  predsednik Privredne komore Vojvodine

Na otvaranju se obratio i predsednik Privredne komore
Vojvodine, Boško Vučurević koji je istakao da je kroz primenu novih tehnologija, danas roizvođačima omogućeno planiranje i lakši pristup radu uz, kako je rekao, optimizaciju troškova u svakom segmentu sprovođenja agrotehničkih mera.

Uz korišćenje pametnih telefona ili računara moguće je pratiti i optimizovati sve operacije u proizvodnji. Svim poljoprivrednim proizvođačima kroz najsavremenije satelitske tehnologije biće omogućen detaljan uvid u praćenje stanja useva i celokupnu biljnu proizvodnju“, rekao je Vučurević i dodao da PKV, kao mesto okupljanja privrednika, prati trendove i aktuelne teme i pruža podršku događajima koji imaju za cilj da edukuju poljoprivredne proizvođače kroz prikaze praktičnih primera.

Institut „Biosens“ predstavio je na konferenciji digitalnu platformu „Agrosens“, a
predstavljena je i prva Digitalna farma u Srbiji u Krivaji, koju je osmislio Institut „Biosens“ u saradnji sa poljoprivrednim proizvođačem „Krivaja“, u okviru projekta „ANTARES“, koji
zajednički finansiraju EU i Vlada Republike Srbije. Kompanija „Dunavnet“ predstavila je svoju „Agronet“ digitalnu platformu „U oblaku“, namenjenu unapređenju poljoprivredne
proizvodnje, smanjenju troškova i istovremenom povećanju prinosa i kvaliteta proizvoda, a time i profita. Kompanija „Mainflux“ predstavila je „Internet of Things“ rešenja za pametna polja i održivu poljoprivredu.

Veoma zanimljiv deo konferencije odnosio se na inovacije u organskoj proizvodnji, o čemu je govorio Nenad Novaković, direktor Organic Control System. OCS je prva domaća kontrolna organizacija za organsku proizvodnju, osnovana pre 16 godina u Subotici i stoga kompetentna da profiliše organskog proizvođača kao osobu odlučnu, komunikativnu i spremnu na inovacije.

U „organskom bloku“ izlagala je i Monika Tomšik, projekt menadžer „Greensofta“, kompanije koja je autor softverske platforme za vođenje kompletnog organskog agro biznisa „AgroLIFE“.

O inovacijama u sferi prerade sirovina i brendiranja finalnog proizvoda govorila Ivana Popović, tvorac i osnivač brenda „Džemara“.

adsteam seo i izrada web sajta