Srbija i srpske zemlje na Balkanu: Znamenite ličnosti i vladari – Tvrtkovi naslednici

Oglas

Posle smrti Stefana Tvrtka Kotromanića 1391.godine i druga srpska kraljevina krenula je u opadanje, mada njen uspon je bio i kraći. Tvrtka je prvo nasledio njegov sin Stefan Dabiša. Međutim Dabiša se nije dugo zadržao na vlasti, preminuo je posle 4 godine vlasti 1395.godine.

Jedini bitan događaj u njegovoj vladavini je veliki poraz od Ugara 1394.godine kojim su od Srba opet preoteli dobar deo Dalmacije. Ostala je ćirilicom ispisana jedna povelja Stefana Dabiće u kojoj i ovo piše :“ U ime Oca i Sina i Svetoga Duha Amin. Mi Stefan Dabiša po milosti Gospoda Boga kralj Srba, Bosne, Pomorja, Humske zemlje, Donjih Kraja, Zapadnih strana, Usore, Soli i Podrinja. „

Posle njegove smrti na vlast je došla njegova žena odlukom sabora Jelena Gruba. Te je tako prvi put žena vladala nekom od srpskih zemalja. Jelena Gruba je bila potomak Nikolića iz Huma, srpske vlastele Nemanjića. Vodila je samostalnu politiku, sa svoja tri savetnika Sandaljem Hranićem, bratancem Vlatka Vukovića, potomkom vlastele Nemanjića, Pavlom Radenovićem srpskim velikašem iz pravoslavne porodice sa istoka Bosne. Treći njen savetnik je bio rimokatolik Hrvoje Vukčić, potomak ugarskih velikaša Hrvatinića hrvatskog porekla, koji su nekada u Ugarskoj službi napadali Kotromaniće, ali on je prebegao na srpsku stranu.

Jelena je ispobedala pravoslavnu veru.

Vlast je od nje krajem 1398/99. preuzeo Stefan Ostoja mlađi Tvrtkov sin. On je vladao u dva navrata 1398-1404. i 1412.- 1418.godine, njegova titula je bila kralj Srba Bosne, Pomorja, Humske zemlje, Zapadnih strana, Donjih Kraja, Usore, Soli i Podrinja. U periodu 1404-1412 svrgao ga je sa vlasti privremeno najmlađi brat Stefan Tvrtko, koji je nosio istu titulu. Ovo vreme je obeležio uspon Pavlovića i Kosača, odnosno Sandalja i njegovih
naslednika, potomaka vlastele Nemanjića.

Foto izvor: Srbin.info

Turska opasnost bivala je sve veća, a Srbi su morali da se brane i od Ugara, Ugri su vodili ofanzivnu politiku prema zapadnim Srbima, te se Ostoja u savezu sa Mlečanima branio od njih. Zabeleženo je da su 1415.godine u jednom pohodi Mađari stigli do Doboja. U vremenu srpskei hrišćanske nesloge olakšan je posao Turcima u pokoravanju srpskih i hrišćanskih zemalja un 15.veku. Stefan Ostoja je imao tri žene i sve su bile srpskog porekla, Vitaču, Kujavu i Jelenu.

Fotografije preuzete sa sr.wikipedia.org

 

Autor: Borisav Đondović, master istoričar, doktorand na odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu

Srbija i srpske zemlje na Balkanu: Znamenite ličnosti i vladari – Despot Stefan Lazarević

Previous articleŠTRAND: Produženje ugovora zakupa kabina
Next articleKoliko vremena mora proći od zaraze do vakcinacije?