Srbija i srpske zemlje na Balkanu: Znamenite ličnosti i vladari – Rustem paša Opuković

Oglas

Rustem paša Opuković

Rustem Opuković rođen je oko 1500. godine u srpskoj porodici u Dalmaciji. Njegova porodica je poreklom sa područja Bosne, a izbegla je u Skradin, pred Turcima, a verovatno su poreklom iz okoline današnjeg Sarajeva. Sam je govorio da su njegovi roditelji Srbi latinske vjere. Kao dete je završio u Istanbulu na školovanju, da li u pitanju bilo dobrovoljno turčenje, da li su ga dali radi napretka, da li je otet, nama nije poznato.

Njegov vrtoglavi uspon počinje 1539.godine, kada se oženio sa Mihrem, ćerkom Sulejmana veličanstvenog, kao i ćerkom poznate, zbog serije emitovane u Srbiji, sultanije Hurem, odnosno Rokselane. Rokselana je inače Ana Liskovska ćerka pravoslavnog sveštenika iz Galicije, teritorija stare Rusije pod vlašću Poljske, pre čuvene unije iz Bresta 1596.godine, kada nastaje grko-katolička crkva. Pre braka bio je upravnik u provinciji Dijabekir.

Veliki vezir porte (osmanska vlada) postao je 1544.godine i to je ostao do smrti. Tokom 1552.godine učestvovao je u velikoj spletki, svoje tašte, da se likvidira princ Mustafa, da bi se osigurao presto nekom od braće njegove žene. Naime Rustem je poslao pismo sultanu Sulejmanu, u kome se navodi, da vojska ne želi njega Rustema, za komandanta u ratu sa Persijom, nego traže mladog Mustafu, te da postoje glasine o zaveri. Sulejman je povukao vojsku i otkazao pohod, koji je posle sam poveo 1553.godine, a usput je pogubio svog sina Mustafu. Mustafa je bio najstariji Sulejmanov sin, sa konkubinom Mehidervan. Posle ovog pogubljenja krenula je pobuna u vojsci, zbog popularnosti princa Mustafe. Ovo je dovelo da je Rustem smenjen, na dve godine, a opet je 1555.godine postao veliki vezir.

U manastiru Mileševa je 1558. godine odštampan psaltir u slavu velikog vezira Rustema, obnovitelja srpske patrijaršije 1557.godine.

Iz nekog razloga pogrešan podatak da je drugi srpski poturčenjak Mehmed paša Sokolović, obnovio patrijaršiju nastavlja da se forsira, iako zahvaljujući arhivi SPC, znamo da je Rustem. Patrijarh je tada postao Makarije, sin Mehmedovog brata od strica, pošto
su se svi Mehmedovi iz kuće poturčili, a stric i rodbina ostali u pravoslavnoj veri.

Rustem paša je ubijen 1561.godine, a sve do smrti je imao titulu velikog vezira. Ubijen je zbog spletki i učestvovanja u sukobu oko nasledstva Selima II i njegovog brata Bajazita. Same okolnosti i ko je naredio nisu do kraja jasne, dovode se i Selim i Sulejman Veličanstveni u vezu sa ovim ubistvom. Bio je jedan od najbogatijih ljudi u carstvu.

 

Fotografije preuzete sa sr.wikipedia.org

 

Autor: Borisav Đondović, master istoričar, doktorand na odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu

https://vojvodinainfo.rs/srbija-i-srpske-zemlje-na-balkanu-znamenite-licnosti-i-vladari-destpot-stefan-stiljanovic/
Previous articlePOLICIJSKI ČAS DO 20. APRILA: Makedonija „pod ključem“
Next articleNikola Jokić srušio rekord Vilta Čemberlena