Srbija i srpske zemlje na Balkanu: Znamenite ličnosti i vladari – Kralj Uroš

Stefan Uroš I

Stefan Uroš I poznat i kao Uroš Velike, bio je mlađi brat kraljeva Radoslava i Vladislava, odnosno sin Stefana Prvovenčanog i Ane Dandolo mletačke princeze, srpske kraljice.Rođen je najverovatnije oko 1223.godine.

Na vlast ga je dovela vlastela i vojska nezadovoljna bratom Vladislavom posle mongolskih upade, te slabljenja bugarske države. Sama predaja vlasti nije bila mirna i završila se posle kraćeg građanskog rata, o kome ne znamo mnogo osim da je bio. Uzima se najverovatnije 1242.godina za ove događaje, pošto je 1243.godine Uroš uveliko vladao. Uroš je pre svega velik zbog svoje unutrašnje i ekonomske politike. Primio je u Srbiju izbegle saske rudare iz Erdelja(Transilvanije), oni su unapredili rudarstvo i kovanje novca. Te tako novac kralja Uroša I zbog visokog kvaliteta možemo da nađemo širom Evrope.

Domaći i strani izvore svedoče o zemlji bogatoj hranom, srebrom i drugim metalima.
U suštini srpske zemlje pod vlašću Nemanjića, pod njim su krenule da se transformišu u ono što će biti do pada pod Turke, najsjajniji kulturološki i ekonomski naslednik Istočnog rimskog carstva. Brak je sklopio sa Jelenom od roda Fruškoga(francuskoga) koju narodnu predanje zove i Jelena Anžujska. Doduše nije realno da je bila u nekim bliskim rodbinskim vezama sa kraljevima Anžujske dinastije. Ona je bila francuska plemkinja poreklom sa Levanta, odnosno krstaške teritorije u Svetoj zemlji po ocu, a majka joj je bila vizantijsko-ugarskog porekla.

Legenda kaže da je dolina Jorgovana nastala tako što je uz reku Uroš pustio hiljade
cvetova ove do tada nepoznate biljke u srpskim zemljama za njen doček. U spoljnoj
politici Uroš je neuspelo opsedao Dubrovnik, u krizi izazvanoj tako što je Rim, vlast nad rimokatolicima u srpskim zemljama prebacivao sa biskupa srpskoga u Baru, na Dubrovnik.

Zabeleženo je da su rimokatolici u Kotoru poručili:“ ma kakav papa, nama je naš pada naš srpski kralj Uroš.“ Koliko je to bilo dobrovoljno, a koliko zbog pravoslavne većine, te snage vojske i krune pitanje je.

Doduše to stanovništvo je bilo neospornog srpskog porekla. Ratovao je sa Nikejskim carstvom u savezništvu sa Anđelima iz Epira, te je njegova vojska 1259.godine ušla i u Skoplje, grad koji će biti posle i prestonica srpske države. Međutim nisu dugo ostali tu. Ubrzo je Nikejsko carstvo povratilo Carigrad svoju prirodnu prestonicu. Sa Ugarima je bio u dobrim odnosima, čak je 1260.godine poslao pomoć u ratu protiv Čeha, ali na kraju su dve države zaratile. Te je 1268.godine srpski kralj sa delom vlastele zarobljen od
strane Ugara, te je plaćen veliki otkup za njih.

Stefan Uroš je sklopio brak svog sina i ugarske princeze, što je Dragutinu najstarijem njegovom sinu donelo donji Srem, odnosno Mačvu, te posle i mnoge druge teritorije. Sa vlasti ga je svrgao najstariji sin Dragutin uz podršku ugarske vojske, u bici na zemlji zvanoj Gacko kako kažu izvori. Tako je 1276.godine Uroš završio u manstiru te preminuo sledeće godine.

Fotografije preuzete sa sr.wikipedia.org

Autor: Borisav Đondović, master istoričar, doktorand na odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu

 

 

Srbija i srpske zemlje na Balkanu: Znamenite ličnosti i vladari – Kralj Vladislav