Srbija i srpske zemlje na Balkanu: Znamenite ličnosti i vladari – Balšići

Pixabay
Oglas

Balšići

Balšići su bili nepoznata vlastelinska porodica, sve do Cara Uroša, kada su postali gospodari Zete. O njihovom poreklu postoje tri teorije. Prva je ono što su sami isticali, a to je da su potomci Stefana Nemanje. Ne postoji ni jedan dokaz koji bi to porvrdio. Druga je da su potomci Francuza koji se prezivao Bo, te u Srbiju stigao kao pratnja Jelene Anžujske. Najverovatnije je da su potomci sitnog vlastelina Balše. Po kome nose prezime. Prvi od njih kao moćan gospodar bio je Balša I.

On je doživeo uspon oko 1360.godine.Imao je tri sina Stracimira, Đurađa i Balšu..

Najmoćniji od njegovih sinova bio je Stracimir.Njegova žena bela je ćerka velikaša Dukađinija, verovatno albanskog porekla. Sa njom je imao tri sina Đurađa II Stracimirovića. Balšu je nasledio Đurađ njegov sin. Balšići su pored zete zavladali Travunijom i Metohijom, ali 1385.godine Turci su ih pobedili u bici na Saurskim poljima, te je Đurađ tu poginuo. Njega je nasledio Stracimirov sin Đurađ Stracimirović, koji je sa prestola skinuo Balšu II vog strica.

Grb Porodice

Đurađ je oženio Jelenu ćerku Lazara Hrebeljanovića. Pored Turaka, Balšići su morali da se suoče i sa još jednom stranom silom, Mlečanima. Tako je njima Đurađ morao da preda gradove Skadar i Drač. Đurađ je uspeo pod svoju vlast da stavi i Hvari Korčulu, ratovao je sa Sandaljem Hranićem naslednikom Vlatka Vukovića, pošto je posle smrti Stefana Tvrtka i država Kotromanića ušla u krizu.

Takođe je uspeo da pobedi i Radiča Crnojevića, još jednog srpskog velikaša, čiji će potomci posle najduže odolevati Turcima. Balša je preminuo 1402. ili 1403.godine, Đurađeva žena bila je Milica sestra Marka Kraljevića. Nasledio ga je Balša III.

Balša je čas priznavao Mlečane, čas ratovao sa njima, vodio je dva Skadarska rata protiv njih, priznavao je i Sandalja Hranića, ratovao je protiv odmetnutih albanskih plemena Hota. Balša je imao dve ćerke jedna koja se udala za Stefana Vukčića Kosaču, sinovca Sandalja Hranića, a druga za velmožu Petra Vojsalića. Posle Balšine smrti njegove krajeve je prisvojio Despot Stefan Lazarević svojoj despotovini 1421.godine. Balšića kao bitne srpske vladarske porodice je nestalo.

Fotografije preuzete sa sr.wikipedia.org

 

Autor: Borisav Đondović, master istoričar, doktorand na odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu

Srbija i srpske zemlje na Balkanu: Znamenite ličnosti i vladari – Knez Lazar Hrebeljanović-Kosovska bitka

Previous articleBajden progovorio o Dejtonskom sporazumu: „Stvar nije gotova“
Next articlePolicija jurila Novosađanina, on bacao drogu dok je bežao