Srbija i Republika Srpska gradiće dve nove hidroelektrane na Drini

Drina
Foto: srbijajenajlepsa.rs
Ministar energetike i rudarstva Alaksandar Antić nada se da će prve formalno-pravne radnje u vezi s gradnjom dve nove hidroelektrane na Drini biti realizovane do kraja 2018. godine.

On napominje da Elektroprivreda Republike Srpske treba da aplicira i obezbedi koncesiono pravo. U međuvremenu će se raditi na ostalim pitanjima.

Na sednici Energetskog komiteta Srbije i Republike Srpske dogovorena je zajednička gradnja elektrana „Foča“ i „Paunci“. To će biti verifikovano 29. avgusta na zajedničkoj sednici dve vlade u Trebinju.

Nakon sednice koja je održana u Hidroelektrani u Malom Zvorniku procenjeno je da su ta dva projekta na dobrom hidropotencijalu, te da je njihova realizacija u zajedničkom interesu.

Radi se o dve hidroelektrane snage oko 95 megavata. Vrednost investicija je oko 200 miliona evra. Određen je zajednički tim koji će raditi na projektu, a Elektroprivreda RS i EPS će biti zadužene za razvoj projekta, odnosno izgradnju hidroelektrana, objašnjava Antić.

On je takođe rekao da je na sastanku bilo reči i o saradnji u oblasti gasne privrede, rešavanju odnosa Srbijagasa i Gasprometa Pale, koji imaju zajedničku imovinu.

Antić se nada da će to biti završeno do početka nove grejne sezone, a ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić kaže da Vlada RS već duže radi na pripremi za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela.

Kaže da su trenutno u završnoj fazi pred raspisivanje javnog poziva za izbor izvođača radova, ali i da se sada planira zajednička gradnja još dve nove hidroelektrane.

Sednici Energetskog komiteta Srbije i Republike Srpske prisustvovali su i generalni direktor JP Srbijagas Dušan Bajatović, v.d. direktora JP EPS Milorad Grčić, direktor za proizvodnju energije Drinsko Limske HE Mikajilo Zlojutro.

Izvor: Tanjug