Srbija formira bazu DNK za ,,nestale bebe“

Borba za natalitet
Ilustracija

Srbija će uskoro dobiti DNK bazu podataka roditelja i srodnika, koji sumnjaju da su im deca nestala iz porodilišta, kao i osoba koje sumnjaju da su ukradene po rođenju.

Ovo je jedan od zaključaka interresorne Komisije za ispitivanje postupanja državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva „nestalih beba“, koja se sastala 11. Jula, pišu Novosti.

Ova odluka je usvojena jednoglasno, što pokazuje posvećenost države da konačno reši ovaj problem. Roditelji, deca ili srodnici koji izraze osnovanu sumnju o nestanku beba, potkrepljenu relevantnim dokazima, moći će da daju svoje DNK uzorke, bilo preko krvi ili brisa, u nacionalni registar. Tako će se formirati baza podataka i omogućiti besplatno upoređivanje uzoraka roditelja koji traže decu sa decom koja traže roditelje.“, kaže za Novosti Radiša Pavlović, član Komisije i predsednik Udruženja „Za istinu i pravdu o bebama“.

Ovaj posao, prema odluci Komisije, biće poveren Laboratoriji za DNK analizu Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra MUP.

Predlog za formiranje ovakve baze roditelji i Pavlovićevo Udruženje podneli su još pre godinu dana. U junu je i Savet Evrope, kako su tada naveli u saopštenju, „ohrabrio“ srpske vlasti da uspostave međunarodno dostupnu DNK bazu.

Ovakav registar bio bi veliko finansijsko olakšanje za roditelje koji traže decu, jer su analize u privatnim laboratorijama skupe, a ishod neizvestan. Sednici Komisije je prisustvovao i Mlađan Radivojević, iz sela Donji Adrovac, prva dokazano ukradena beba u Srbiji. Za njega dve porodice sumnjaju da bi mogao da im bude sin i dobrovoljno su dale uzorke„, kaže Pavlović.

Autor: Novosti