Srbi vole Slovence: „Jačamo temelje i zidamo naše prijateljstvo“

vučić i pahor
Foto: Beta.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je svečanu večeru za predsednika Slovenije Boruta Pahora, kojoj su prisustvovali ministri vlada dveju zemalja i crkveni velikodostojnici.

Ovim  susretom poručio je da su pojačani temelji saradnje Srbije i Slovenije i da su ove dve države počele da grade sjane i partnerske odnose, što se ogleda kroz već postojeće saradnje.

Vučić: Srbi vole Slovence, i mislimo da ni Slovenci ne mrze Srbe

Predsednik Srbije se u zdravici lepim rečima zahvalio Pahoru – što je sa delegacijom došao u Srbiju uprkos obavezama.

„Ja mislim da je važno što smo danas ojačali temelje i počeli da zidamo višu zgradu saradnje između Srbije i Slovenije i čini mi se da sa više i odgovornosti, ali i obaveza gledamo na naše odnose u budućnosti i dobro razumemo da još mnogo toga moramo da uradimo da bismo očvrsli tu zgradu našeg prijateljstva. Mislim da ste danas i u Beogradu i na svakom drugom mestu, u Srbiji biste to takođe mogli da osetite, to je iskreno prijateljstvo bez zadrške, bez ikakvih zadnjih namera, bez ičega negativnog što bi Srbi i svi drugi građani Srbije mogli da osećaju prema slovenačkom narodu“, kazao je Vučić. – a prenosi Sputniknews.rs

On je rekao da Srbi vole Slovence.

I mislimo da ni Slovenci ne mrze Srbe, mi mislimo da imamo, rekao bih, više nego dobar temelj da naše odnose unapređujemo. Naše ekonomije rade sve bolje i približavaju se jedna drugoj i trgovinska razmena je sve veća, onoliko koliko možemo mi da im omogućimo da rade još bolje, da još bliže sarađuju, da još više investitora dolazi iz Slovenije u Srbiju, još više investitora iz Srbije u Sloveniju i verujem da ćemo time uspeti da napravimo najbolji mogući ambijent za još bolje rezultate“, naveo je Vučić.

Vučić se takođe zahvalio na podršci ka evropskom putu Srbije, i ličnom trudu šefa slovenačke države da razume probleme Srbije, da razume i političke probleme Srbije koji nisu laki.

I teško je naći zemlju (poput Srbije) koja ipak snažno gura napred i u svom ekonomskom razvoju, a koja se nalazi pod velikim pritiskom zbog nerešenih odnosa sa Prištinom, zbog drugih problema u regionu, a koja se trudi da na miran i civilizovan način te probleme rešava. Ne zaboravite, prošlo je 70 dana otkad su nam uveli takse od 100 posto na našu robu, suprotno Cefti, suprotno svim evropskim normama i pravilima, a mi vam i ni ne plačemo i ne kukamo, i ne žalimo se, trpimo, ne provodimo nikakve kontramere i trudimo se da budemo pouzdan partner svakome ko želi da bude partner sa Srbijom“, poručio je Vučić. – prenosi sputniknews.rs

On je zdravicu završio rečima: „Živelo slovenačko-srpsko prijateljstvo“.

Detalj sa svečane večere.