SRAMOTA! Zaštićene ptice u Bačkoj Topoli OTROVANE

DZPPS
Oglas

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u nedelju 12. aprila Pokrajinskoj inspekciji za zaštitu životne sredine prijavilo je trovanje divljih ptica kod Bačke Topole.

Tom prilikom nađene su dve mrtve jedinke strogo zaštićenih ptica, mišara i eje močvarice, pored kojih su primećeni komadi mesa prebojeni crvenom supstancom. Ovaj slučaj otkrio je ribočuvar zaštićenog područja Parka prirode „Bačkotopolske doline“, prenosi RTV.

U ponedeljak 13.04. službenici pomenute inspekcije, uz asistenciju službenika Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, policije, predstavnika upravljača zaštićenog područja i članova Ekološkog društva „Arkus“, obavili su vanredni inspekcijski nadzor i pregledali veliku površinu unutar i oko Parka prirode „Bačkotopolske doline“.

Pretraga terena otkrila je do sada nezabeležen slučaj namernog trovanja divljih životinja.

Na ukupno 17 lokacija pronađeno je oko 50 zatrovanih mamaca i sakupljeno 18 uginulih životinja. Stradalo je šest jedinki eja močvarica i dva mišara koji su strogo zaštićeni, te četiri gavrana, dve sive vrane, dve svrake, jedan gačac i jedna lisica, koje su zaštićene vrste. Na osnovu prvih informacija jasno je da je u pitanju namerno i organizovano trovanje divljih životinja, verovatno usmereno ka divljim grabljivcima poput lisica i šakala.

Strahuje se da je na terenu ostao nepoznat broj zatrovanih mamaca budući da ih je teško pronaći u vegetaciji koja buja, a to može uzrokovati nova stradanja zaštićenih i ugroženih divljih vrsta.

Detaljnije čitajte OVDE.

android aplikacija
Previous articleKon: Vreme da se povučem, drugi neka vode pandemiju
Next articleIznajmi laptop, brzo podešavanje za rad od kuće