Spisak ovogodišnjih dobitnika Oskara!

SHARE
Izvor: Tanjug / Jordan Strauss/Invision/AP

Film Green Book (Zelena knjiga), istinita priča o crncu pijanisti, osvojila je u Los Anđelesu glavnu nagradu američke Akademije filmskih umetnosti i nauke – Oskara za najbolji film.

Ostvarenje Zelena knjiga može se pohvaliti i najboljim originalnim scenarijom, za koji su odgovorni Nik Valjelonga, Brajan Kari i Piter Fareli, a Oskar za Zelenu knjigu podigao je Maharšala Ali za sporednog glumca.

NAJBOLJI GLAVNI GLUMCI

Olivija Kolman
Foto: ETIENNE LAURENT / EPA

Za najbolju glavnu glumicu proglašena je Olivija Kolman za svoju ulogu u filmu Miljenica, iako je glavni favorit za Oskara u toj kategoriji bila Glen Klouz (71) za ulogu u filmu The Wife. Glumica je sedam puta nominovana za Oskara.

Nadam se da moja deca na TV-u ovo gledaju, pošto se ovo neće desiti ponovo – kroz suze se našalila Engleskinja.

 

 

Foto: Tanjug/AP

Još jedan pobednik večeri je film Bohemian Rhapsody (Boemska rapsodija), biografija o pevaču Frediju Merkjuriju iz grupe Kvin (Queen) čiji lik igra Rami Malek, koji je dobio Oskara za najboljeg glumca. Film i Malek su ranije osvojili Zlatnog globusa.

Remi Malek

Malek je rekao da nije bilo lako igrati Merkjurija, ,,homoseksualca i imigranta“ i dodao da je i sam imigrant jer su mu roditelji Egipćani koji su se preselili u Kaliforniju.

 

 

SPOREDNE ULOGE

Redžina King i Maheršala Ali
Foto: AFP/Reuters

U kategorijama najboljeg glumca i glumice u sporednim ulogama nagrade su ove godine dobili tamnoputi Maheršala Ali za Zelenu knjigu i Ridžajna King za If Beale Street Could Talk. Maheršala Ali je pre dve godine dobio Oskara u istoj kategoriji za film Moonlight (Mesečina).

ADAPTIRANI SCENARIO

Reditelj Spajk Li dobio je Oskara za najbolje adaptirani scenario za film BlacKkKlansman.

ORIGINALNA PESMA

Film A Star Is Born sa Lejdi Gagom i Bredlijem Kuperom koji je nominovan u nekoliko kategorija, dobio je Oskara za originalnu pesmu Shallow.

ROMA

Alfonso Kuaron je za svoj film Roma dobio Oskara za režiju, a prestižno priznanje uručio mu je zemljak Giljermo Del Toro. Pored toga, meksički reditelj je za Romu podigao Oskara za najbolji strani film, kao i za najbolju fotografiju.

ANIMIRANI FILM

Spajdermen: Novi svet najbolji je dugometražni animirani film. Oskara za najbolje kratko animirano ostvarenje otišao u ruke Dome Ši i Beki Nejman Kob za Bao. Rajka Zetabči i Melisa Berton podigle su statuete za najbolji kratki dokumentarac – Period. End of Sentence.