Špijuniranje u Inđiji

SHARE
špijuniranje
Špijuniranje – pitanje prismotre, zadiranja u tuđu privatnost, usmeravanje pažnje na stereotipna shvatanja, radoznalost, strah od vremena, prostora ili promena.

„Špijuniranje“ predstavlja metaforično značenje o gore pomenutim temama koje ukazuju na izolovanost pojedinca od društva.

Izložba pod ovim nazivom biće otvorena večeras u 19 časova u izložbenom prostoru Kuće Vojnovića, Cara Dušana broj 3. Autorka izložbe „Špijuniranje“ je Biljana Matić iz Novog Sada.

Svakodnevni događaji pružili su autorki vizuelnu stimulaciju, te je insistirala na višeslojnosti i kompleksnosti sagledavanja vrednosti na slikama ili objektima.

Polazna tačka od koje je krenula su stavovi o pojmovima nacije i društva. Reakcija na ovakvu pojavu bila je „uvođenje“ špijunke kao alatke za realizaciju umetničkog rada, ustvari njeno dislociranje u javne prostore, ulice ili trgove.

Špijuniranje se odvija iz unutra prema spolja, iz sfere privatnog u sferu javnog – nadgleda se spoljašni svet podložan promenama.

Radovi izloženi u prostoru Kuće Vojnovića podeljeni su u tri celine:

Prva kao „Špijuniranje od spolja ka unutra„. Nju čine fotografije na kojima su prikazana deformisana lica građana čija forma definiše istoijske obrise sa jedne strane i postiže efekat umetničkog sa druge strane.

Druga celina je „Špijuniranje kao slučajnost„. Prikazuje segmente sa raličitih fotografija čiji su kadrovi zumirani i izdvojeni. Oni prikazuju sasvim drugačiji utisak od celokupne slike.

Treća celina je „Lična ekspresija špijuniranja predstavljena kroz slikarski medij“ U ovoj celini autorka se pavi problematikom pikturalne površine.

Izložba će biti otvorena radnim danima od 11 časova do 19 časova. Trajaće do 27. avgusta 2018. godine. Ulaz na izložbu je slobodan.

Izvor: RTV