SPC uručila Orden Svetog Save Vučiću, Dodiku i Irineju

Dodela Ordena Svetog Save foto Tanjug
Povodom obeležavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve sinoć je u beogradskom Sava centru održana svečana akademija, pod nazivom „Zavet Svetog Save“.

Ordenom Svetog Save – visokim priznanjem Srpske pravoslavne crkve, odlikovani su patrijarh Irinej, predsednik Vučić i Milorad Dodik.

Pored njih akademiji su prisustvovali i visoki funkcioneri BiH i Srbije. Među gostima se našla i premijerka Srbije Ana Brnabić. Prisutni su bili i predstavnici diplomtskog kora, SANU, predstavnici tradicionalnih crkava, kao i drugih organizacija, društvenih i kulturnih ustanova.

Ordenom prvog reda odlikovani su do sada svi patrijarsi Srpske pravoslavne crkve. Pored njih orden su dobili i ruski patrijarh Aleksej Drugi, ruski predsednik i premijer Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev, Iz Srbije orden su između ostalih dobili akademik Matija Bećković, reditelj Emir Kusturica, kao i sportisti Novak Đoković, Dejan Bodiroga, Vlade Divac i drugi.

Orden Svetog Save dodeljuje se od 1882. godine, uglednim ličnostima i institucijama koje su svojim delanjem, trudom i učinkom doprinele ugledu i boljitku srpskog naroda i srpske pravoslavne crkve.

izvor: Mondo.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here