Sonta: Mlin dobio novog vlasnika

0
563
mlin i brasno
Danas je prava retkost, ali nekada je skoro svako naseljeno mesto imalo svoj mlin. Proizvodnju brašna uglavnom obavljaju veliki industrijski mlinovi, jer nema ni proizvodnje pšenice koja bi popunila kapacitete manjih.

Mlin u Sonti nekada je bio prepoznatljiv po kvalitetu brašna. Iako nije u funkciji više godina, postoji mogućnost da obnovi svoju prvobitnu delatnost. Mlin dobija novog vlasnika.

Prema rečima nekadašnjih radnika, mlin u Sonti je sagrađen 1928. godine. Ali poslednje dve decenije on nije u funkciji. Stanovnici Sonte se samo sećaju kako se nekada sejala pšenica po okolnim njivama i donosila u mlin. On je imao kapacitet prerade 600 vagona godišnje, a brašno je imalo zlatni kvalitet.

Milan Šarac, nekadašnji radnik mlina je rekao, „Bili smo tokom 70-tih i 80-tig godina 20. veka popularni i svi oni koji drže do kvaliteta dolazili su kod nas iz cele regije. Sa promenama u sistemu sve je dobilo neke nove forme, a to se odnosi i na mlinarstvo. Ljudi su stekli i nove navike, a seosko stanovništvo nije više tipično na selo, jer više vole prodati predati višak žita i novac staviti u džep, a brašno kupovati koliko kome treba u prodavnicama“.

U Apatinu a i šire, svako mesto je imalo svoj mlin. Sonćanski mlin je bio specifičan po svom prepoznatljivom kvalitetu dobijenog brašna.

Dragan Kozlina, mlinar u penziji kaže da je ceo vek radio u sonćanskom mlinu. „Pre je bila povratna meljava na 50 metara i zato je brašno iz Sonte bilo izuzetno kvaliteteno i traženo“ rekao je Kozlin i dodao još, „Nekada je bio dugačak red ispred mlina, družili su se po celu noć ljudi svih nacija i generacija. Nikome se nije žurilo, niko se nije svađao, i selo je bilo živo, ali danas tako više nije. Nekada su svi radili i primali plate redom, sve je bilo drugačije. U selu sada žive pretežno stari meštani, dok mladi traže druge poslove i budućnost.“

„Ovaj mlin je bio ponos sela, gde su ljudi donosili višak žitarica i u letnje vreme to komercijalizovali. Brašno je gotovo svakodnevno odlazilo od Brčkog do Doboja, a naš kamion od nosivosti osam tona je svakodnevno odvozio brašno iz mlina. Takođe, brašno nam se odlično prodavalo u Sloveniji i šire“, naglasio je Milan Šarac.

Proteklih decenija je sve veća potražnja za hlebnim brašnom samlevenim na tradicionalna način. Stari mlinovi su mesto da se žito melje na kvalitetan i zdrav način.

Mlin u Sonti je prodat pre nekoliko dana Goran Vuković iz Sonte je novi vlasnik mlina. On je rekao da je u planu da se starom mlinu, koji je prilično devastira, vrati stari sjaj.