Sombor: Počela vakcinacija protiv gripa

SHARE
vakcinacija
Vakcina, Ilustracija, Foto: novosti.rs
Sombor – U Domu zdravlja je počela vakcinacija protiv sezonskog gripa. Prema informacijama Zavoda za javno zdravlje Sombor, ove godine za Zapadnobački region dobijeno je 7.250 doza cepiva za grip.

Vakcina je distribuirana iz Zavoda za javno zdravlje Sombor do svih punktova u domovima zdravlja u Zapadnobačkom okrugu.

Prvi na vakcinu protiv sezonskog gripa u somborskom Domu zdravlja došli su penzioneri.

Ove godine u Dom Zdravlja Sombor stiglo je 2.900 doza vakcina protiv gripa, isto kao i prošle godine, dok je u Odžake dopremljeno 1.100 cepiva.

Dom Zdravlja u Kuli dobio je 200 doza manje nego lani ili 1.300 ukupno, dok je u Dom zdravlja Apatin distribuirano 1.800 doza vakcina, što je za 300 više nego prošle godine.

Dr Emeše Uri, direktorka Doma zdravlja Sombor kaže, „Imunitet na grip posle vakcinacije se stvara na dve do tri nedelje, jer je toliko potrebno da se primi ranije vakcina da bismo sačekali eventualnu pojavu epidemije spremni. Imunitet koji se stekne traje do 12 meseci i zato je potrebna svakogodišnja revakcinacija„.

Ove sezone za Zapadnobački region dobijeno je 7.250 doza vakcina za grip, odnosno 200 doza više nego lani.

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Sombor, dr Gordana Cvetić kaže da je preporuka da se vakcinišu posebno osobe koje imaju oslabljen imunitet, a to znači svi hronični bolesnici, imunokompromitovane osobe, dijabetičari i lica iznad 65 godina života treba da se vakcinišu.

I ove zime od gripa će štititi vakcina „Sanofi Paster“ francuskog proizvođača, koja sadrži tri tipa virusa AH1N1, AH3N2 i virus B, a to su i virusi koji se ove godine očekuju da budu u cirkulaciji.