Sombor obeležio Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu

Foto izvor: 025.rs
Oglas

Grad Sombor 21. oktobar slavi kao jedan od najznačajnijih datuma u svojoj istoriji, pošto je tog dana 1944. godine Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije uz pomoć Crvene armije oslobodila Sombor od okupatora. Tim povodom gradonačelnik Sombora Antonio Ratković i predsednik Skupštine Zoran Rus,ugostili su delegaciju Ambasade Ruske Federacije,  Ambasade Republike Bugarske, predstavnike somborskog SUBNOR-a,  kao i Vojske Srbije – Prvi centar za obuku Sombor.

Nakon prijema u zgradi Županije, gosti su obišli izložbu na otvorenom pod nazivom „Sombor, večno zeleni grad“, koju je priredio KC „Laza Kostić“ iz Sombora,  a potom su delegacije polaganjem venaca na spomenik borcima NOR-a, spomen obeležje  boraca Crvene armije, spomenik stradalim bugarskim žrtvama i na Spomenik žrtvama fašističkog terora, odali počast borcima koji su dali svoje živote za slobodu Sombora.

Pored visokih zvanica, poštu poginulim borcima odali su i delegacija Asocijacija žena Srbije-odbor u Somboru, kao i delegacija GO SNS Sombor.

Nakon ceremonije polaganja venaca, u Velikoj sali zgrade Županije održana je  Svečana akademija povodom obeležavanja Dana oslobođenja grada Sombora od fašizma, na kojoj je pored umetničkog programa, sve prisutne pozdravio gradonačelnik Antonio Ratković, koji je istakao kako je veoma ponosan na priliku da se pokloni onima koji su svoje živote položili za ono najvažnije što mi danas imamo a to je sloboda.

“Ja sam danas ponosan što sam zajedno sa našim osvedočenim prijateljima bio u prilici da se poklonim i odam počast onima koji su se borili za naša slobodna jutra i za našu budućnost. Ponosan sam što se i mi danas borimo, što doduše vodimo neke drugačije bitke, one za radna mesta, za razvoj našeg grada“, rekao je gradonačelnik.

Na Svečanoj akademiji je posthumno dodeljena i ovogodišnja Oktobarska nagrada grada Sombora kao priznanje za trajno životno delo primarijusu Dr Zoranu Parčetiću, za nemerljiv doprinos u razvoju grada Sombora.

Svojim učešćem,  svečanu akademiju upotpunili su sjajnim nastupima učenici Muzičke škole „Petar Konjović“ iz Sombora.

Izvor: 025.rs

Previous articleŠahtjor razbio Real u Madridu, Lokomotiva uzela bod u Austriji
Next articleIstorija na današnji dan 21. oktobar