SOMBOR: Gimnazija povezuje Iva Andrića i NASU

SHARE
Ivo Andrić
Foto: mojkontakt.com
Naš jedini nobelovac, pisac Ivo Andrić i Svemirska agencija NASA nemaju apsolutno ništa zajedničko. To bi na tome i ostalo da nije učenika somborske Gimnazije „Veljko Petrović“ koji su našli način da povežu Andrića i NASA i da na tu priču dodaju i ćirilično pismo.
vojvodinainfo

Spojila je ova ideja maturante prirodno-matematičkog smera i njihovu proferorku sprskog jezika i književnosti. Početni korak bio je kodiranje eseja napisanog o romanu Ive Andrića Prokleta avlija.

Kodirani esej snimlje na memorijskoj kartici biće u balonu poslat u gornje slojeve stratosfere, a cilj je da se vidi da li će to uticati na promene na meomorijskoj kartici.

Ovaj projekat učenika somborske gimnazije i njihove profesorke deo je NASA projekta „Kockice u svemiru“ (Cubes in Space) i među 270 je odabranih, a da bi projekta bio prihvaćen trebalo je objasniti njegov cilj.

„Ivo Andrić je naš Nobelovac, ćirilica je naše pismo i zato smo odabrali esej o Andriću na ćirilici.Bili smo dovoljno ubedljivi u tom definisanju cilja projekta i naša ideja je prihvaćena“, kaže Lidija Nerandžić Čanda, profesorka srpskog jezika i književnosti.

Momorijska kartica sa ćiriličnim teksto provešće stratosferi između tri i 24 sata, a nakon toga ove učenike čeka novi posao – utvrđivanje da li ima promena na memorijskoj kartici.

vojvodinainfo