Sombor: Duplo više paljenja strnjišta u odnosu na prošlu godinu

SHARE
paljenje strnjike
Foto: Tanjug / Dušan Aničić
Sombor – I pored upozorenja, brojnih apela i zakonske regulative, paljenje strnjišta je i dalje opasna i višestruko štetna pojava na njivama. Prema evidenciji Poljočuvarske službe u Somboru, u odnosu na prošlu godinu, dvostruko je uvećano.

Pored toga što je paljenje strnjišta štetno, opasno i zakonski zabranjeno na više od pet stotina hektara poljoprivrednog zemljišta na teritoriji somborske opštine zabeleženo je paljenje strnjike.

Goran Tomić, rukovodilac Poljočuvarske službe grada Sombora kaže, „Ove godine ima puno više nego prošle. Izgleda da je to zbog vremenskih uslova i svesti građana. Puno više smo evidentirali. Imamo nekih pedeset pet paljevina, a na licu mesta smo evidentirali“.

Odlukom o zaštiti poljoprivrednog zemljišta, useva, zasada, poljskih puteva i kanala u opštini Sombor, propisana je zabrana spaljivanja žetvenih ostataka.

Predrag Čomba, pravnik u Odeljenju za poljoprivredu i zaštitu životne sredine gradske uprave grada Sombora kaže da je propisana kazna od 25.000 dinara. Za sada postoji 11 podnetih prekršajnih naloga, u odnosu na prošlu godinu duplo više, dodaje on.

Paljenjem strnjišta znatno se utiče i na smanjenje plodnosti zemljišta koja je prema analizama Poljoprivredne stručne službe u Somboru poslednjih desetak godina znatno opala.

Organska materija u zemljištu ne samo da mineralizacijom prelazi u oblike koji će se u narednoj sezoni koristiti za ishranu biljaka nego ima i jednu mnogo važniju ulogu a to upravo pozitivan uticaj na strukturu zemljišta – na vodni kapacitet, na vazdušni i na toplotni kapacitet zemljišta. Paljenjem, ne samo da smo izgubili ono što nam se već praktično nalazi na parceli, nego, paljenjem smo uništili i deo živog sveta kog imamo u zemljištu u tim površinskim slojevima„, rekla je Jelena Ivan, iz Poljoprivredne stručne službe u Somboru.

Stručanjaci preporučuju razbacivanje i veštačkog mineralnog đubriva. Na taj način azot iz mineralnog đubriva hrani mikroorganizme i proces razlaganje žetvenih ostataka bio efikasniji, a samim tim i plodnost zemljišta kvalitetnija za narednu sezonu.

Izvor: RTV