Šojgu: NATO raketna odbrana kao „kišobran sa rupama“

Sergej Šojgu
EPA (Maxim Shipenkov)
Sergej Šojgu, ministar odbrane Rusije rekao je da su elementi NATO sistema antiraketne odbrane postavljeni u Poljskoj, Rumuniji i na Aljasci poput „kišobrana sa rupama“.

Navodi se da je Šojgu izjavio da su te rupe postale vidljive nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin otkrio čitav niz novog nuklearnog naoružanja Rusije.

Takođe Šojgu je rekao da zemlje članice NATO pokušavaju da Rusiju uvuku novu trku u naoružanju. Ali upravo novo nuklearno oružje pomoći će da se takav scenario izbegne.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas u govoru o stanju nacije da je Rusija testirala čitav niz novog strateškog nuklearnog naoružanja. I da protivnička strana nije u stanju da ih presretne.

Naveo je i podvodne dronove velike brzine koji imaju interkontinetalni domet. Zatim novu hipersoničnu interkontinentalnu raketu „Avangard“ koja leti 20 puta brže od zvuka. Kao i još jednu raketu ruskog naziva „Sarmat“ koju na Zapadu zovu „Satana“. Pored nabrojanog oružja tu je i najsavremenije lasersko oružje.