Snimljen dokumentarni film o najboljem srpskom šahisti svih vremena

Image by Devanath from Pixabay

U biblioteci Astronomske opservatorije na Zvezdari upravo je snimljena igrana rekonstrukcija čuvene šahovske partije velemajstora Svetozara Gligorića iz 1953. koja će biti sastavni deo dokumentarnog filma „Gligorićeva Mar del Plata – Kraljeva indijska varijanta“ o našem najboljem šahisti svih vremena.

Glumci Radomir Nikolić i Nikola Krneta, zajedno sa maskerkom Draganom Injac, oživeli su likove Svetozara Gligorića i Miguela Najdorfa, saopštio je Filmski centar Srbije.

Izvršni producent filma je Andrija Lucić, igrane delove režira Milan Todorović, direktor fotografije je Vladimir Pavić, a montažer Vladimir Marković.

Kostimografkinja je Jovana Božović. Film je već dobio značajnu podršku Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Producent ovog filma, Ognjen Rakčević izjavio je da je život Svetozara Gligorića više nego zanimljiv i ne može stati u jedan film i da je za njega najuzbudljiviji događaj šahovska partija, odigrana na turniru u argentinskoj Mar del Plati, kada je protiv svog velikog rivala Miguela Najdorfa odigrao novu šahovsku varijantu, u njemu omiljenom otvaranju.

Ta varijanta je ušla u anale šahovske igre, a na svežini nije izgubila sve do dana-današnjeg, jer je veliki šahisti i dalje rado igraju, istakao je Rakčević.

 

(danas.rs / eKapija.com)