SMRTONOSNI VIRUS koji hara Kinom je prenet i u druge zemlje

Pixabay

Prema najnovjim zvaničnim podacima, šesta osoba je umrla od novog tipa koronavirusa u Kini, saopštili su zdravstveni zvaničnici. Hitan sastanak Svetske zdravstvene organizacije.

Virus se prenosi sa čoveka na čoveka, što povećava mogućnost da bi zaraza mogla da se širi brže. Trenutno je, prema podacima kineskih vlasti, zaraženo oko 300 ljudi, a do sada je preminulo šest ljudi.

Saopšteno i da se zaraza prenela i na dva najveća grada – Peking i Šangaj. Predstavnici Svetske zdravstvene organizacije potvrđuju mogućnost širenja virusa, zbog čega je i zakazan hitan sastanak.

U dva najveća kineska grada svi zaraženi virusom su izolovani.

Vlasti na Tajlandu su, u međuvremenu,saopštile da je zabeleđen virus kod jedne osobe, koja je izolovana.

Virus je počeo da se širi iz kineskog grada Vuhana. Zdravstvena komisija u Vuhanu je saopštila da je najmanje 15 medicinskih radnika zaraženo virusom i da je jedna osoba u kritičnom stanju. Pretpostavlja se da su se zarazili zbog kontakta sa pacijentima.

Si-En-En je objavio da američki Nacionalni institut za zdravlje radi na vakcini protiv koronovirusa. Direktor Instituta za alergije i infektivne bolesti Entoni Fauči rekao je da će biti potrebno nekoliko meseci da se završi prva faza kliničkih testova i više od godine da se napravi pouzdana vakcina, odnosno lek.

 

Izvor: Mondo