Slovenija menja pravila na granici

Photo: Stefan Tomasevic/ATAImages
Oglas
Slovenačka vlada odlučila je da migranti zaposleni u slovenačkim preduzećima ipak neće pri svakom prelasku granice morati da pokazuju kovid potvrde i da se testiraju dva puta nedeljno.

Potvrde o cepljenju i testiranje propisivala je ranija uredba, koja je zamenjena novom, po kojoj strani radnici neće morati ni u karantin. Ali, to se odnosi samo na prekogranične radnike koji rade u nekoj članici EU ili šengenskog prostora i koji imaju prebivalište udaljeno najviše 10 kilometara vazdušnom linijom od slovenačke granice, prenosi Tanjug.

Izuzeće od karantina za takve radne migrante ima vremenski rok, pa se predviđa da će važiti do 15. avgusta ili najkasnije do 1. septembra. Svi ostali putnici pri ulasku u zemlju i dalje moraju da dokažu da su preboleli korona virus, da su negativni na testu ili da su cepljeni. U suprotnom će morati u karantin.

Vlada je takođe odlučila da bi organizatori većih okupljanja, poput koncerata i sportskih događaja i ugostitelji posebnom aplikacijom trebalo da kontrolišu jesu li posetioci zaštićeni, odnosno jesu li vakcinisani, preležali kovid ili imaju negativan test.

Nadležni svakodnevno upozoravaju na potrebu što bržeg cepljenja, kako bi se na jesen izbegao intenzivniji talas zaraze i opterećenje bolnica, piše Tanjug.

Leon Cizelj, naučnik s instituta „Jožef Štefan“, koji za vladu radi projekcije kretanja epidemije, izjavio je na konferenciji za novinare da je u Sloveniji imunizovano oko 60 posto ukupnog stanovništva, bilo da su preležali virus ili su vakcinisani.

– To je dobra vest, ali to znači da je još nezaštićeno gotovo 900.000 ljudi, koji će se zaraziti ako s virusom dođu u kontakt – upozorio je Cizelj.

Previous articleBivši vlasnik ATP Vojvodine podneće krivičnu prijavu protiv notara zbog „nezakonite prodaje preduzeća“
Next articleUSKORO PADA ODLUKA: Brnabić najavila razgovore sa Kriznim štabom