Skandal potresa hrvatsku centralnu banku

Pixabay
Oglas

Hrvatsku trese novi finansijski skandal nakon otkrića da su zaposleni u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB), koja nadzire rad privrednih društava u finansijskom sektoru, trgovali hartijama od vrednosti (HoV) banaka.

Više od 40 zaposlenih u HNB je trgovalo u poslednjih 20 godina vrednosnim hartijama banaka, objavio je pod naslovom ‘Eksluzivno’ portal Index.hr, dodajući da je zabeleženo ukupno više od 400 transakcija u vrednosti većoj od deset miliona kuna (1,3 mil EUR).

Pozivajući se na uvid u dokumentaciju istorije transakcija Centralnog klirinškog i depozitarnog društva (SKDD), Index tvrdi da se među onima koji su u poslednjih 20-ak godina trgovali hartijama banaka nalaze i aktuelni guverner HNB Boris Vujčić, njegova zamenica Sandra Švaljek, bivši viceguverneri, aktuelni i bivši direktori unutar HNB-a, i drugi zaposleni u centralnoj banci.

Reč je o dosad najvećoj aferi unutar bankarskog sistema, a čini se da će poslednju reč imati strani regulatori poput Evropske centralne banke (ECB), te Evropskog nadzornog tela za bankarstvo (EBA), jer sve upućuje na to da se radi o kaznenom delu zloupotrebe povlašćenih informacija, kao i nečemu što ECB strogo zabranjuje – piše u tekstu.

HNB obavlja nadzor banaka prikupljanjem i analizom izveštaja i informacija i kontinuirano prati poslovanje banaka. Zaposleni HNB-a, kako se objašnjava, u određenom trenutku tako raspolažu informacijama o poslovanju banaka koje nisu dostupne javnosti i na temelju kojih onda mogu da donose odluke o trgovanju HoV tih istih banaka o kojima imaju povlašćene informacije.

U tekstu se naglašava da ECB, čiji je HNB član, strogo zabranjuje zaposlenima trgovanje bilo kakvim vrednosnim papirima banaka, i postavlja pitanje ‘zašto to onda rade u HNB-u?’, i to vodeći ljudi koji sasvim sigurno znaju kakva su pravila njihove čelne institucije, ECB, i sasvim sigurno su upoznati s kaznenim delom trgovanja povlašćenim informacijama.

Napominje se takođe da čak i u Etičkom kodeksu samog HNB-a stoji da zaposleni ne bi trebalo da trguju hartijama od vrednosti banaka koje nadziru.

Na upit Index-a o toj praksi, iz HNB-a su rekli da je prema Zakonu o HNB zabranjeno trgovanje deonicama banaka guvernerima, viceguvernerima i izvršnim direktorima, ali da im, na primer, nije zabranjeno trgovanje obveznicama tih istih banaka.

Dodali su dalje, da će i to zabraniti od marta ove godine, prenosi Index.

Portal ističe da je redakcija dobila negativan odgovor na pitanje da li su u HNB do sada imali slučajeve nedozvoljenog trgovanja HoV banaka, a kada su ih suočili s konkretnim imenima zaposlenih u centralnoj banci, datumima i nazivima vrednosnih hartija kojima su trgovali, dobili su odgovor da će ‘na bazi podataka koje smo im dostavili napraviti dodatne analize’.

Povodom otkrića Index-a oglasili su se pojedini hrvatski političari i funkcioneri.

Šef SDP-a Peđa Grbin je napisao na Fejsbuk nalogu da ‘ova situacija itekako dovodi u pitanje jesmo li s ovakvim ljudima na čelu HNB-a, koji su spremni na lov u mutnome radi vlastite zarade, kao država spremni za ulazak u evrozonu’.

Razrešenje i sankcionisnje odgovornih za ovu svinjariju je minimum minimuma kojeg očekujemo! – napisao je Grbin.

Ante Samodol, bivši šef Hrvatske agencije za nadzor finansijskih usluga (HANFA), rekao je u razgovoru za Index da je u celoj stvari najtužnije insistiranje HNB-a na razlikovanju obveznica i deonica – kao da kupci i deonica i obveznica ne očekuju prinos i kao da kod kupovine obveznica nema sukoba interesa.

On je izrazio skepsu povodom moguće istrage zbog osnovane sumnje za kazneno delo trgovanja povlašćenim informacijama i manipulacije tržištem kapitala.

Iskreno, nakon slučaja Credo banke od 22. novembra 2011, kad je Savet HNB-a doneo odluku o prisilnoj likvidaciji Credo banke, a dan posle, 23. novembra ujutro blokirao račun banke, da bi ga poslepodne u dva navrata odblokirao i pokupio sav novac s računa banke, ja u ‘institucije’ više ne verujem – rekao je Samodol.

(eKapija.com/Tanjug)

android aplikacija
Previous articleNova prodaja fabrike komposta u Vršcu
Next articleŽENA PREMINULA ISPRED KOVID AMBULANTE: Tužna scena na Voždovcu, lekari pokušali reanimaciju

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here