SKANDAL I LOPOVLUK: Hapšenje odgovornih lica DP „Novi Sad Gas“

Hapšenje, Ilustracija

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal uhapšeni su vlasnik i odgovorno lice firme „Selinus Gas&Oil“ iz Novog Sada M.M i M.B, a protiv još troje je podneta krivična prijava, zbog sumnje da su oni sebi i drugim pravnim licima od 2014. do 2018. godine pribavili protivpravnu imovinsku korist, višu od 8 miliona evra, na štetu tada društvenog preduzeća „Novi Sad Gas“.

Osumnjičeni direktor DP „Novi Sad Gas“ J.V. nije uhapšen zbog zdravstvenih razloga, a dvoje stranih državljana N.K.Z. i F.H.Z. se nalaze u bekstvu, precizira se u saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal.

Na teret im se stavljaju krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i pranje novca.

M.M i M.B. su, kako se sumnja, osnovali „Selinus Gas&Oil“, a N.K.Z. i F.H.Z. kao vlasnici i odgovorna lica u privrednim društvima „Selinus LTD“ iz Londona i „MAT ENTERPRISE“ AG iz Kazahstana, u dogovoru sa J.V. su u cilju izvlačenja finansijskih sredstava iz ovog društvenog preduzeća uspostavljali poslovne odnose vezane za pozajmice privrednim društvima pod njihovom kontrolom, za koje je kao obezbeđenje vraćanja društveno preduzeće izdavalo menice kao sredstvo obezbeđenja.

Primljene pozajmice ova privredna društva pod kontrolom osumnjičenih M.M., M.B. i stranih državljana nisu vraćane, već su namirivane aktiviranjem menica društvenog preduzeća u izvršnom postupku, navodi tužilaštvo.

Sredstva po osnovu ostvarenih pozajmica su simulovanim pravnim poslovima umesto vraćanja zajmodavcu odnosno društvenom preduzeću, preneta na strana pravna lica pod kontrolom navedenih stranih državljana.

Na ovaj način kao i drugim brojnim zloupotrebama za društveno preduzeće „Novi Sad Gas“, nastala je šteta u ukupnom iznosu od 931.877. 352,00 dinara.

Osumnjičenima je određeno policijsko zadržavanje i oni će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni u Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Akcija hapšenja je sprovedena nakon višemesečnog predistražnog postupka u kom su učestvovali policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova, Direkcije policije, Uprave kriminalističke policije, Odeljenja za borbu protiv korupcije i Poreske uprave, Sektora poreske policije i Operativno odeljenje Novi Sad, Odsek za operativno postupanje Novi Sad.

 

(Tanjug/RTV)