Širom Srpske litije i plivanja za Časni krst

plivanje z ačasni krst
Foto: A. Čavić/Grad Banjaluka | Širom Srpske litije i plivanja za Časni krst
Oglas

Bogojavljensko plivanje za Časni krst, biće danas organizovano širom Republike Srpske, a prethodiće im svete liturgije i litije do reka.


Na Bogojavljenje se pliva 33 metra, što simbolizuje godine Hristovog života, a onome ko prvi stigne do Časnog krsta biće uručene nagrade koje su obezbedili organizatori.

Plivanju za Časni krst prethodiće svete liturgije koje će biti služene u pravoslavnim hramovima, gde će biti osveštana bogojavljenska voda.

U Banjaluci će u Hramu Hrista Spasitelja Svetu arhijerejsku liturgiju služiti episkop banjalučki Jefrem, a odatle će u podne bogojavljenska litija krenuti ulicama grada ka gradskom mostu, gde će biti obavljeno osveštanje vode sa spuštanjem Časnog krsta u reku Vrbas i plivanje za krst.

Pobednik će biti darivan velikim zlatnikom, dok će ostalim učesnicima biti uručeni prigodni pokloni, prenela je RTRS.

Plivanje za Časni krst biće organizovano i u reci Drini, kod višegradske ćuprije i Prijedoru u Sani, Trebišnjici i na Bilećkom jezeru u Hercegovini, na reci Kaljina na Sokocu, u Istočnoj Ilidži, na reci Željeznici kod mosta „Ratko Močević“.

Plivaće se i u Novom Gradu, Brodu, na jezeru Perućac u opštini Srebrenica, u Bratuncu, Loparama, Foči i drugim gradovima.

(rtv.rs)

android aplikacija
Previous articleRedovi ispred kovid ambulanti se ne smanjuju: Svaki drugi testirani zaražen!
Next articleKružević imenovan za direktora „Voda Vojvodine“