Siniša Mali: Povećanje penzija najverovatnije u novembru

SHARE
Siniša Mali
Foto: espreso.rs
Ministar finansija Siniša Mali istakao je da je Srbija na dobrom putu oporavka i rasta privrede i da će uskoro biti napravljena računica oko povećanja penzija i plata u javnom sektoru.

On je rekao da će se ukinuti Zakon o privremenom umanjnju penzija što znači da će pre kraja godine, najverovatnije u novembru biti povećanja penzija.

Delegacija MMF dolazi u drugoj polovini septembra. Posle rezgovora sa njima izneće se konkretni podaci.

U prvih šest meseci ove godine ostvaren je rast BDP od 4,5 odsto. To predstavlja najvišu stopu rasta za prvih šest meseci u poslednjih deset godina.

Suficit u budžetu na kraju jula iznosio je 49,1 milijardu dinara, odnosno oko 410 miliona evra, a bio je planiran deficit od 16,7 milijardi dinara.

Na pitanje da li postoji opasnost po fiskalnu stabilnost ukoliko se istovremeno ukine Zakon o smanjenju penzija, povećaju penzije onima s najnižim primanjima i smanje nameti na rad, Mali je rekao da „svi radimo tako da ne ugrozimo finansijsku stabilnost„.

Siniša Mali je najavio i da će zabrana zapošljavanja u javnom sektoru biti jedna od tema u razgovorima sa MMF-om.

Na temu o najavljenim reformama Poreske uprave, rekao je da će se lično baviti svim aspektima transformacije i naglasio da je formirana radna grupa koja se sastaje jednom nedeljno.

Govoreći o ostalim konkretnim merama, Mali je rekao da nastoje da olakšaju poslovanje svim privrednim subjektima.

„Planiramo smanjenje roka za povraćaj PDV, čime će se unaprediti likvidnost privrede. Planiramo i umanjenje fiskalnog opterećenja zarada, kao i donošenje posebnog paketa poreskih podsticaja za inovativne aktivnosti. Uz to, sistem E-uprave omogućava privrednicima da ne idu od šaltera do šaltera, čime im štedimo vreme“, rekao je Mali.

Na pitanje hoće li zbog planiranih povišica biti rebalansa budžeta ministar je rekao da se u ovom trenutku o tome ne razmišlja, s obzirom na to da povećanje plata i penzija može da se realizuje iz postojećeg budžeta.

Izvor: Tanjug, Novosti.rs