Šest godina od smrti velikog Nikole Simića

Printscreen
Nikola Simić, pozorišni, televizijski i filmski glumac, neponovljivi Dimitrije „Mita“ Pantić iz filmske sage „Tesna koža“, preminuo je na današnji dan 2014. godine u Beogradu.

Rođen je 1934. godine u pekarskoj porodici u Beogradu. Ljubav prema glumi je cvetala od detinjstva, a istu je i diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu 1958. godine. Između ostalih, u klasi je bio sa Batom Živojinovićem, Ružicom Sokić i Radom Đuričin, pišu Novosti.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu igrao je kao student, a njegov stalni član je bio od 1957. do 1998. godine. Publika je hrlila da ga vidi u predstavama „Revizor“, „Pseći valcer“, „Velika auto trka“, „Čekajući Godoa“, „Skakavci“ itd. U predstavi „Buba u uhu“ igrao je punih 40 godina, pa je zbog toga ušla u Ginisovu knjigu rekorda! Pojavljivao se na daskama svih beogradskih pozorišta.

U pogledu filmske karijere, Nikola Simić se proslavio ulogom Dimitrija „Mite“ Pantića u filmskom serijalu „Tesna koža“ (1982-1991). Tu su i ostvarenja „Davitelj protiv davitelja“, „Druga Žikina dinastija“, „Sulude godine“, „Moljac“, „Doviđenja u Čikagu“, „Lajanje na zvezde“…