Selo u Vojvodini: Nekada naselje Torža, a posle bitke na Sutjesci dobija drugačiji naziv

Autor : Bjoertvedt
Oglas

Savino Selo je naselje u opštini Vrbas, u Južnobačkom okrugu, u Srbiji. Prema popisu iz 2011. bilo je 2957 stanovnika.

Naselje Torža (današnje Savino Selo) je prvi put pominje za vreme Bačke županije 1416. godine. Torža se formirala za potrebe utvrđivanja austrijskog uticaja u ovim krajevima i to kolonizacijom Nemaca.

Doseljeni su tu u 18. veku Nemci iz Pfalca u Nemačkoj. Selo je planski građeno od maja 1784. godine, tako da je u prvom periodu brojalo 223 domaćinstva. Nemci su podigli reformatorsku (ostaci sačuvani do danas) i prvu evangelističku crkvu u tadašnjoj Ugarskoj (porušena posle Drugog svetskog rata). U martu 1937. oluja je srušila fabriku kudelje.

Savino Selo je tipično plansko, vojvođansko selo, sa pravougaono postavljenom regulacijom ulica. Regulaciona širina ulica je od 25 do 48 m, a dužina oko 1,5 km.

Nosi naziv u znak sećanja na narodnog heroja Savu Kovačevića (1909—1943), komandanta Treće udarne divizije koji je stradao tokom bitke na Sutjesci. Ovde se nalazi Vila u Savinom Selu.

U naselju Savino Selo živi 2526 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 37,3 godina. U naselju ima 1073 domaćinstva, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,12 (popis 2002).

Stanovništvo u ovom naselju veoma je heterogeno, a u poslednja tri popisa, primećen je pad u broju stanovnika.

 

(Wikipedia)

Sava Kovačević komunistički heroj – Kako je jedan UBICA SVOG RODA postao HEROJ?

Previous articleNa današnji dan 20. jul – Poginuo srpski junak Hajduk Veljko!
Next articleFIBA: Basketaši Srbije prvi favoriti za zlato na Olimpijskim igrama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here