SELO U VOJVODINI DOŽIVELO PROCVAT, BUM DOSELJENIKA – Za dve godine mnogo mladih došlo, a ovo je RAZLOG

0
9844

Programom kupovine seoskih kuća, najviše je useljeno u opštini Bačka Palanka, ali se traže i u rubnim delovima Srbije.

Bačko Petrovo Selo doživelo je veliki procvat kroz program kupovineseoskih kuća za mlade bračne parove. Godinama je bilo prazno, a sada se za dve godine doselilo 200 žitelja. Ovim programom kuće su deljene u 119 opština, a čak 1.631 kuća dobila je stanare. Strahinja i Čila Zlatić, agroekonomista i profesorka mađarskog jezika, prijavili su se među prvima za kuću. Između Novog Sada i Bečeja odabrali su Bačko Petrovo Selo. Sredili su je po svom ukusu, a mali Matija će uskoro dobiti i brata.

„Ova kuća mi se baš svidela zbog rasporeda prostorija. Ja sam je prilagodio sebi. Napravio sam mušku sobu, teretanu, da se okupimo i igramo bilijar“, kaže Strahinja.

„Blizu nam je Bečej, ni Novi Sad nije tako daleko. Nadam se da će i sinovima biti sve u redu i da će voleti u selu. Puno nam znači i što u selu imamo jaslice, pošto ima puno dece. Tako da je i to super i zbog našeg sina“, dodaje Čila.

Prekoputa Zlatića nove komšije, porodica Bagljaš još sređuje kuću.

„Tri meseca smo već ovde. Sada smo dobili kuću od Ministarstva. Imamo planove da držimo i neke životinje i da uradimo baštu. Došli smo iz Bečeja u rodno selo moje supruge“, navodi Kristijan Bagljaš.

„Došli smo da živimo sami, da se osamostalimo. Ovde će biti dobro za našu decu, jer u okolini ima puno dece. Tu su i vrtić i škola“, dodaje njegova supruga Emeš. Svakodnevno za program dodele seoskih kuća stigne oko 15 prijava.

„Ovo je sada poruka mladim ljudima – slobodno, hrabro, tražite kuće u svom okruženju gde vama odgovara i pokušajte da se osamostaljujete. Sigurno ćete biti srećniji. Vrlo jasno, koliko god bude ovakvih zahteva mladih ljudi širom Srbija država će izdvajati toliko novca“, poručuje Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu.

Najviše kuća useljeno je u opštini Bačka Palanka, ali se traže i u rubnim delovima Srbije, Baču, Srpskoj Crnji, Dimitrovgradu…