Selo u Sremu koje postoji još od rimskog doba!

Autor : Jamenaoz
Oglas

Jamena je selo u zapadnom Sremu u Vojvodini, koje administrativno pripada opštini Šid u Sremskom okrugu.

Nalazi se na tromeđi BiH, Hrvatske i Srbije. Rekom Savom odeljena je od BiH, a drumski putevi vode prema Račinovcima i Strošincima u Hrvatskoj, te prema selu Morović Vojvodini.

Novine su 1937. javile da je kod „Jamene“ pronađena lobanja mamuta.

Selo postoji još od rimskog doba i više je puta uništeno i obnovljeno tokom svoje istorije. U 1943. godini, tokom Drugog svetskog rata, čitavo selo spalili su ustaše. Za dva dana su brutalno ubili 2.500 civila.

Spomenik NOB-a
Autor : Ванилица

 

Raspadom Jugoslavije, 1992. godine i ustanovljavanjem novih, međudržavnih granica, mesto se našlo na tromeđi Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Iako žitelji pograničnog mesta, meštani Jamene su više od 25 godina živeli bez graničnog prelaza.

Prema mestu Crnjelovu u Republici Srpskoj, u upotrebi je skela preko Save, dok je put ka Republici Hrvatskoj i Evropskoj uniji fizički pregrađen betonskim barijerama. Najbliži kopneni putevi ka susednim državama vode preko Batrovaca ka Hrvatskoj, odnosno Sremske Rače ka Republici Srpskoj, entitetu Bosne i Hercegovine.

Autor : Ванилица

Crkva Svetog velikomučenika Georgija u Jameni, pripada Eparhiji sremskoj Srpske pravoslavne crkve.

Crkva u Jameni podignuta je 1760. godine, više puta je spaljivana i obnavljana tokom istorije. Zadnji put je spaljena za vreme Drugog svetskog rata, 1943. godine, a obnovljena je u periodu od 1998. do 2010. godine. Prilikom proslave 250-godišnjice postojanja, 2010. godine, crkvu je osveštao episkop sremski Vasilije.

Autor : Ванилица
Autor : Ванилица

(Wikipedia)

android aplikacija
Previous articlePotvrđena kazna doživotnog zatvora Ratku Mladiću
Next articleBAČKA: Voz udario čoveka, poginuo na licu mesta