SELO U KOM ŽIVE SAMO DOBRI LJUDI: Do 19. veka ovo je bilo najveće selo u SREMU!

Wiki

Prema istorijskim podacima Dobrinci su najstarije selo na području rumske opštine, a do početka 19. veka i jedno od najvećih mesta u Sremu.

Dobrinčane krasi velika sloga, selo broji blizu 500 kuća i gotovo da su svi u selu zaposleni.

Ne daju, kako kažu, svoj mir ni za šta na svetu. Obrađuju sve što imaju, a to znači 2.900 hektara zemlje i svi imaju posao. Žive od svog rada, u pravom smislu te reči.

Selo Dobrinci je i dobilo ime po dobroti i marljivosti ljudi koji u njemu žive. Retki koji nemaju posao moći će da ga dobiju sledeće godine upravo u svom selu –
Wiki

Otvaranjem prvog pogona u selu, koji će se baviti proizvodnjom i preradom povrća, a čija će izgradnja biti završena sledeće godine, oko 200 meštana naći će posao u njemu, što će doprineti ugovaranju proizvodnje sa poljoprivrednicima, ali i boljem životnom standardu.

Od ukupno 2.890 hektara u dobrinačkom ataru, nema nijednog pedlja zemlje koji nije obrađen. Pored proizvodnje lubenica, po čemu su nadaleko poznati i što promovišu kroz seosku “Bostanijadu”, oni seju još i dinje, krastavce, paradajz. Neki su čak i rekorderi u povrtarskoj proizvodnji. Razvijenom trgovinom po kućama zadovoljni su i Dobrinčani ali i dugogodišnji kupci.

U selu sa 1.700 stanovnika, godišnje se rodi od 12 do 18 mališana, pa nije ni čudno što je ovo jedino selo u rumskoj opštini koje ima jaslice.

– U predškolskoj ustanovi nalazi se 25oro dece, a u jaslicama 30. Roditelji su na poslu, bake i deke rade na njivama, pa pošto nije imao ko da čuva decu, imali smo potrebu za otvaranjem jaslica”, priča Đorđe Tomić, predsednik Saveta mesne zajednice. U Dobrincima postoji i četvorogodišnja Osnovna škola “Ivo Lola Ribar” koju pohađa šezdesetak đaka.

Dobrinci - Wikipedia

Selo je živopisno, aktivno kako u sportskim tako i u kulturnim dešavanjima:

Pored Lovačkog društva “Zec”, selo ima i Amatersko kulturno-umetničko društvo “Dobrinci”, Udruženje žena “Tifani”, Fudbalski klub Sremac… U aktivnostima ovih klubova veliko učešće imaju mladi.oizvodnje lubenica, po čemu su nadaleko poznati i što promovišu kroz seosku “Bostanijadu”, oni seju još i dinje, krastavce, paradajz. Neki su čak i rekorderi u povrtarskoj proizvodnji. Razvijenom trgovinom po kućama zadovoljni su i Dobrinčani ali i dugogodišnji kupci.

U selu sa 1.700 stanovnika, godišnje se rodi od 12 do 18 mališana, pa nije ni čudno što je ovo jedino selo u rumskoj opštini koje ima jaslice.

– Nije tačno da ne može da se nađe posao, mi smo primer za to. Većina naših meštana radi u rumskim pogonima, ili u obližnjoj pećinačkoj opštini. Neki obrađuju zemlju, a ima i onih koji sezonski rade i dobro zarade – uveren je Đorđe Tomić, koji i sam obrađuje oko 80 hektara zemlje.

Vredi napomenuti još i ovo…

U istorijskom kontekstu ostalo je zapamćeno učešće Dobrinčana 1848. godine na Majskoj skupštini vojvođanskih Srba u Sremskim Karlovcima.

Doobrinčani su imali i svog vernog hroničara Prvog i Drugog srpskog ustanka koji je sačuvao od zaborava opise likova Karađorđa, Knjaza Miloša, srpskih vojvoda i hajduka… Zapisi Nićifora Ninkovića sačuvani su hrabrost i slobodarki duh Dobrinčana i njihovo učešće u Prvom i Drugom srpskom ustanku.

 

Preuzeto sa: Opanak.rs

(Piplmetar.rs / Večernjenovosti)