Sećanje na patrijarha Pavla koga je narod za života proglasio svecem

Oglas

U manastiru Rakovica okupio se danas veliki broj vernika koji su došli da odaju poštu i time obeleže 12 godina od smrti patrijarha Pavla.

Tim povodom je u manastiru služena jutarnja liturgija.

Iako nije zvanično proglašen svecem, vernici patrijarha Pavla oslovljavaju tako, navodeći da ga pamte kao skromnog i mudrog čoveka koji je živeo u skladu sa načelima koja je propovedao.

Svetovno ime patrijarha Pavla je Gojko Stojčević, a ime Pavle dobio je u manastiru Blagoveštenju, gde se zamonašio 1948. godine.

Za episkopa raško-prizrenskog izabran je 1957. godine.

U svojoj eparhiji je gradio nove crkve i obnavljao stare.

Kao episkop raško-prizrenski svedočio je u Ujedinjenim nacijama pred mnogobrojnim državnicima o stradanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Patrijarh Pavle koji je u narodu bio omiljen zbog skromnosti i istinoljubivosti, bio je 44. srpski patrijarh i preminuo je u 95. godini 15. novembra 2009. godine.

Na dan sahrane na putu od Saborne crkve u Beogradu gde je kovčeg sa telom bio izložen, do porte manastira Rakovica ispratile su ga stotine hiljada poštovalaca.

Ostavio je duhovno bogatstvo

Vernici okupljeni u manastiru Rakovica u anketi za Tanjug rekli su da patrijarha smatraju svecem i da ga pamte po izuzetnoj mudrosti, skromnosti i dobroti.

Sagovornica iz Beograda kaže da je patrijarh Pavle bio „živi svetac“ i da je negovao sve vrednosti koje su potrebne za poziciju na kojoj se nalazio, te da najviše pamti njegovu rečenicu „Budimo ljudi“.

„Pamtim ga kao patrijarha za sva vremena, bilo je patrijarha i pre i posle njega, ali on je bio pravi predstavnik“, rekla je ona.

Bogdan Krstić sa Voždovca smatra da je patrijarh Pavle bio izuzetan čovek, koji je svojim primerom pokazao da je moguće živeti u skladu sa načelima koja se propovedaju te da je ostavio veliko duhovno bogatstvo srpskom narodu.

„Čovek koji je imao takvu titulu, a koji je išao pešice, sam krpio cipele i kojem nije bilo važno šta će da obuče. Imao je razumevanja za sve i praštao ljudima i to je nešto što ga čini velikim“, rekao je Krstić.

Sa tim je saglasan i Slavko Orlović iz Beograda koji patrijarha pamti po velikoj smirenosti i životu po hrišćanskim principima, navodeći da je bio „svetionik“ za čitav srpski narod na koji bi trebalo svi da se ugledaju.

Kaže da dolazi jednom nedeljno na njegov grob i dodaje da pamti mnoge citate i mudre rečenice patrijarha, te da se trudi da živi u skladu sa njima.

Sredovečni Beograđanin kaže da ga pamti kao čoveka koji je imao čistu dušu i koji je govorio u skladu sa onim što piše u Svetom pismu, te da je bio izuzetno strpljiv i da se trudio da razume svakog čoveka.

Naveo je po njegovom mišljenju jednu od najvažnijih izjava patrijarha: „Bila su i pre teška vremena, ali je bilo ljudi koji su dorasli svome vremenu i koji su bili saradnici Božiji na planu spasenja srpskoga roda“.

Da je patrijarh Pavle bio izuzetan čovek smatra i Ljubiša Stojanović, koji navodi da ga je upoznao još dok je služio vojni rok u Prizrenu ističući da je bio iznenađen njegovom smirenošću i dobrotom.

„Bio je izuzetno smiren čovek i uvek je težio opraštanju grehova. Viđao sam i druge patrijarhe, ali jedan je Pavle“, kaže Stojanović.

Patrijarh Pavle koji je u narodu bio omiljen zbog skromnosti i istinoljubivosti, bio je 44. srpski patrijarh i preminuo je u 95. godini 15. novembra 2009. godine.

Na dan sahrane na putu od Saborne crkve u Beogradu gde je kovčeg sa telom bio izložen, do porte manastira Rakovica ispratile su ga stotine hiljada poštovalaca.

android aplikacija
Previous articleSOMBOR: U autobusu koji je vozio žene na posao migranti napravili HAOS!
Next articlePozdrav iz Vojvodine – Erdevik (FOTO)