SAVRŠENSTVO UKUSA: Recept za čuvenu SAHER TORTU

Ilustracija/Pixabay
Oglas

Proverite zašto za saher kažu da je torta nad tortama.

Sastojci:

140 g maslaca
160 g šećera
180 g čokolade
8 žumanaca
8 belanaca
120 g brašna
1 vanilin šećer

Za glazuru:

100 g marmelade od kajsija
120 g maslaca
250 g čokolade za kuvanje

Priprema:

Penasto umutiti maslac, dodati rastopljenu cokoladu, šećer i vanilin šećer i sve dobro umutiti. Zatim dodati brašno i jedno po jedno žumance. Na kraju dodati umućena belanca.

Kalup za tortu (okrugao) podmazati maslacem i posuti brašnom, sipati umućenu smesu i peći na 160 stepni oko sat vremena.

Pečenu koru izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.
Marmeladu zagrejati sa kašikom vode, koru preseći na pola pa namazati marmeladom i preko. Kada se ohladi preliti glazurom od čokolade.

Glazuru pripremiti na sledeći način: maslac kuvati na laganoj vatri, dok iz njega ne ispari voda, skinuti ga sa šporeta i ostaviti da se hladi 2-3 minuta. U drugoj posudi izlomiti čokoladu i u nju dodati rastopljen maslac i mešati sve dok se ne dobije ujednačena masa i premazati celu tortu.

Saher tortu služiti uz slatku pavlaku.

 

Autor: Stvar ukusa

Previous article„Priprema se veliki projekat za Sremsku Mitrovicu“
Next articlePodela besplatnih badnjaka sa Fruške gore