Saveti za organsku proizvodnju

SHARE
organska proizvodnja
Foto: svetpoljoprivrede.rs
Ono što je važno za uspešnu organsku proizvodnju jeste da se nađu najpogodnije i najiplativije vrste povrća i voća, saveti su onih koji su se već oprobali u poduhvatu ovakve proizvodnje.

Sve one koje razmišljaju da se okrenu organskoj proizvodnji i boljem plasmanu na tržištu zanima kako da pronađu isplativ i dobar sortiment.

U Sombor je došla Ana Lučev iz Bečeja da predstvai proizvode od suncokreta, lana i golice bundeve.

Ona kaže da je organska proizvodnja prvenstveno zanima jer želi da se hrani zdravo, kao i to da želi da se kod ljudi probudi svest i da obrate pažnju kakve proizvode kupuju. Pošto je početnica u svom poslu priču nam je ispričala sa puno entuzijazma i nadom za najboje.

Jedini proizvođač kineske urme u Vojvodini je Dejan Kovač iz Bačkog Monoštora. U programu je organske proizvodnje a za dve godine očekuje i sertifikat kako bi mogao da izvozi. Urme su od tri do pet puta skuplje na tržištu Evropske unije.

On je istakao da je jojoba ili kineska urma idealna za organsku proizvodnju. Biljka sama po sebi ne traži tretiranja nikakvim hemikalijama, štetočine ne idu na nju i sve što joj je potrebno je redovno zalivanje.

Učenici Srednje poljoprivredne škole u Somboru razvijaju organsku proizvodnju i cede sok od neprskanih jabuka.

Oni su ispričali da u sklopu škole uzgajau jabuke koje se ne prskaju. Cede se i od njih se pravi sok koji ne sadrži nikakav konzervans. Takođe, u školi prave mnoge domaće proizvode i zahvalni su što su u prilici da imaju ovakvu praksu.

Ono što mnogi sertifikovani proizvođači istuču jeste da preocedure treba pojednostaviti.Sa druge strane, sertifikovani proizvođači ističu da procedure treba pojednostaviti.

Organska proizvodnja bez pesticida i hemikalija je tek u povoju. Još smo mnogo udaljeni od pijaca na kojima bi se kupovale isključivo organski proizvodi.

Za početak, ukoliko nismo u prilici da kupimo ovakve proizvode, možemo pokušati da gajimo sami ono što volimo u našoj bašti.