Saveti za moderan poslovni autfit

0
26

Dobili ste novi posao i ne znate šta da obučete?

Želite da budete moderni ali da vaš autfit odiše profesionalizmom, da ispoštujete poslovni dress code ali da se opet istaknete.

Ovo može biti teško jer kombinovanje odeće za posao zahteva poštovanje određenih pravila oblačenja, međutim sve zavisi od profesije kojom se bavite i od specifične kompanije. Dok neke firme dozvoljavaju ležerniji stil oblačenja, pojedine zahtevaju formalan stil odevanja.

U nastavku teksta pročitajte nekoliko saveta za kombinovanje komada odeće u zavisnosti od stila koji je dominantan u kompaniji, kao i od prilike za koju vam je potreban.

Formalan stil oblačenja – za profesionalni izgled

Formalan način odevanja podrazumeva elegantno oblačenje. Iako pojedine kompanije zahtevaju od svojih zaposlenih da svaki dan budu elegantno i formalno obučeni, u većini kompanija ovaj outfit rezervisan je za posebne prilike kao što su sastanci sa poslovnim partnerima, saradnicima, klijentima ili za neki drugi važan povod.

Ovaj način oblačenja zahteva se od zaposlenih u sudu, advokaturi i određenim sferama ekonomije – bankarstvu.

Pa da počnemo! Formalan stil oblačenja kod muškaraca znači samo jedno – odelo! Pronađite sako i pantalone u crnoj, teget ili tamnosivoj boji i vodite računa da kroj bude adekvatan.

Izdvojite vreme za odabir savršenog odela, a kako je ponuda muških pantalona i sakoa velika, uz malo truda izgledaćete kao da je odelo šiveno po vašim merama. Takođe, potrebna vam je i kravata u odgovarajućoj nijansi, kako bi se vaša kombinacija podigla na viši nivo.

Kada govorimo o damama, one imaju malo više posla kada je u pitanju formalno oblačenje. U vašem garderoberu se moraju naći elegantne košulje i bluze, pantalone na ivicu, suknja do kolena i sakoi, a potrebne su vam i potpetice odgovarajuće visine – ni previše visoke ni previše niske. Od potpetica, definitivno se najviše nose salonke.

Boje odeće koje su dominantne u ovim prilikama su crna, bela, siva, bež i teget koje daju dozu ozbiljnosti i elegancije. U formalnim kombinacijama ne treba nositi previše nakita, kako bi celokupan utisak koji vaša kombinacija odaje bio elegantan i sveden.

Foto: Pixabay

Poslovni casual still oblačenja – sloboda pri kombinovanju

Pojedine kompanije nisu toliko striktne sa dress code-om, ali ipak od svojih zaposlenih očekuju određenu dozu profesionalizma i elegancije. Ovo podrazumeva poštovanje pravila, ali uz znatno više slobode pri kombinovanju različitih boja, printova, stilova i krojeva.

Za muškarce to znači da možete izabrati košulju u nekoj upadljivijoj boji ili sa određenim printom, i umesto sakoa, košulju nositi samu ili ispod džempera. Elegantne pantalone i cipele su i dalje tu, ali gornji deo outfita poručuje da ste istovremeno profesionalni i opušteni.

Kod žena to se pretežno odnosi na kombinovanje različitih stilova oblačenja. Na primer, belu usku košulju ili ukombinujte sa širokim pantaloma koje nisu previše elegantne, odlučite se za torbu i štikle upadljivije boje, komad nakita koji zapada za oko. Osim košulja, vaš izbor za gornji deo kombinacije može biti džemper, rolka ili bluza veselijih boja.

Ono što je sigurno, u ovoj vrsti poslovnog stila oblačenja najviše do izražaja može doći vaš smisao za modu i vaša sposobnost da osmislite unikatan outfit koji će svi u kancelariji primetiti.

Ležerni stil oblačenja – iskažite svoj lični stil

Nekada je ležerni stil oblačenja u poslovnom svetu bio nezamisliv, a nakon nekog vremena uveden je “Casual Friday”- dan kada se svi u firmi opuštenije oblače. Danas se ovaj stil u mnogim kompanijama javlja kao svakodnevna praksa i  kao nešto što je u skladom sa poslovnom politikom firme.

Ovakav način odevanja usvojile su mnoge firme širom sveta, a među prvima su bile velike svetske kompanije, kao što je Google. Naravno da li će firma imati ovaj dress code zavisi i od oblasti kojom se bavi – on je karakterističan za programersku i gejming industriju, kao i od samog radnog mesta – koliko često imate sastanke sa partnerima, saradnicima i klijentima.

Muškarci mogu da dolaze na posao u farmerkama, majicama (pa čak i onima sa printom), duksevima, trenerkama i patikama. Zapravo, za ovakve poslove se možete oblačiti baš onako kako želite i kako se oblačite u privatnom životu.

Za žene važi ista priča kao i za muškarce. One mogu oblačiti sve kao u privatnom životu, samo je važno da kombinacija bude pristojna – da suknja nije previše kratka, dekolte previše dubok i štikle previše visoke.

Međutim, ovo je retko kad problem u ovakvim kompanijama, jer one potenciraju na opuštenosti i udobnosti, pa su najčešći izbor dama majice, duksevi i bluze u casual stilu. Ovaj stil oblačenja najviše vam omogućava da iskažete svoj sopstveni stil, kreativnost i ukus.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom uputili u različita pravila oblačenja koja poseduju kompanije, kao i da smo vam dali korisne savete za kombinovanje odeće za svaki od stilova.