SAVETI: Kako da se zaštitite od zagađenog vazduha

Pixabay

U Srbiji je i danas povećano zagađenje vazduha. Kritično je u Beogradu, ali i u drugim gradovima Srbije. Evo nekoliko saveta – šta da izbegavate i kako možete da se zaštitite.

Iz „Batuta“ preporučuju da u toku jutarnjih i večernjih časova nikako ne upražnjavaju fizičke aktivnosti poput trčanja ili bilo kakve vrste treninga na otvorenom, s obzirom da se u toku istih odvija ubrzana ventilacija, što pospešuje intenzivniju apsorpciju štetnih materija putem inhalacije.

HIRURŠKE MASKE NISU EFIKASNE

Kako su nam rekli u „Batutu“, obične – hirurške maske, koje bi se koristile u gore pomenutim klimatsko-temperaturnim uslovima, nisu efikasne, jer pod uticajem toplog izdahnutog vazduha osobe koja ih nosi,zbog ovlaživanja površine maske, ujedno biva narušena njena fizička struktura, a samim tim i funkcija zaštite.

VUNENI ŠAL

Za decu i odrasle najbolje bi bilo da se zamotaju u vuneni šal zato što vuna zadržava oko gram vode, a ona je odličan prečišćivač, savetuje dr Branimir Nestorović, prenosi Mondo.

Ukoliko ste boravili napolju, po povratku u vaše domove, trebalo bi odmah skinuti odeću koju ste nosili, ali i umiti se, zato što se zagađujuće opasne čestice mogu zalepiti na vašu kožu, a nakon toka dospeti u vaš krvotok.

KADA DA PROVETRAVATE STANOVE

Zbog visokih koncentracija zagađujućih čestica u vazduhu, koje su posebno izražene u jutarnjim i večernjim satima, stanove nikako ne bi valjalo provetravati u tom periou.

Dr Milovan Šarović kaže da se otvaranje prozora preporučuje u periodu od 11 pa do 17h kada je koncentracija ovih materija u vazduhu manja.

 

Detaljnije čitajte na sajtu Monda.