Savet roditelja u Novom Sadu: Podržavamo zabranu večernjih izlazaka dece

Novi Sad
Novi Sad/Maribor Pohorje Novi Sad. Open photo gallery

Savet roditelja đaka osnovnih i srednjih škola Novog Sada podržao je juče predlog Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u školama da se mlađima od 16 godina zabrani da bez pratnje punoletne osobe koja za njih odgovara zimi budu van kuće posle 22 časa, a tokom leta posle ponoći. Savet je u saopštenju podržao i predlog da se maloletnicima zabrani ulazak u ugostiteljske objekte nakon 22 časa, prenosi Beta.

Roditelji su podržali mere za borbu protiv narkomanije i alkoholizma kod mladih, po „Islandskom modelu”, koje je predložilo Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama u Novom Sadu. „Apelujemo na Grad da predložene mere usvoji i detaljno razradi, pri čemu posebno treba da se vodi računa da se deci prvo ponudi alternativa”, piše u saopštenju.

Roditelji tako predlažu „da se obavežu škole da obezbede besplatno bavljenje sportom učenicima svih uzrasta, obavezna takmičenja u svim sportskim disciplinama između škola, da organizuju vannastavne aktivnosti u vidu radionica u kojima će ispoljiti svoju kreativnost, da deo nastave izvode u prirodi i da organizuju obuku svih roditelja o problemu narkomanije i alkoholizma”. Savet roditelja zatražio je od gradskih vlasti i da obezbede deci kolektivne posete muzejima i drugim ustanovama kulture.

Na konstitutivnoj sednici Opštinskog saveta roditelja đaka osnovnih i srednjih škola Novog Sada za tekuću školsku godinu, u sredu je za predsednicu izabrana Jelena Desnica, a za njenu zamenicu Dragana Ćorić.

Gradonačelnik Vučević: Policijski čas je neprihvatljiv

Grad Novi Sad neće uvesti policijski čas za maloletnike, izjavio je juče gradonačelnik Miloš Vučević. On je za RTS rekao da nije zagovornik radikalnih i represivnih mera, ali da će saslušati zaključke Koordinacionog tela za prevenciju nasilja među mladima.

– Policijski čas je gruba i nezgrapna definicija. Za mene neprihvatljiva. Ovo je slobodni grad. Ovo je grad slobodnih građana. Tako je i nastao. Ne možete ovde da uvodite nikakve policijske časove, osim, ne daj Bože u nekim ekstremnim situacijama. Ti termini su apsolutno neprihvatlji. A da li treba da nešto da uradimo. Da. Ali pre svega treba da se razgovara u svakoj porodici i u svakoj školi – rekao je Vučević.

Gradonačelnik Novog Sada je istakao da bi akcenat trebalo staviti na preventivu i dodao da nije siguran da li grad uopšte može da donosi takve odluke.

(Politika.rs)