Samo prirodno: Zdrava i lekovita, a ima je u izobilju

SHARE
sirokibrijeg.info
sirokibrijeg.info

Veoma rasprostranjena korovska biljka kopriva (Urtica dionica) odavno je potvrđena kao izuzetno lekovita.

Lekovita priroda

Delotvorna kod opadanja kose, malokrvnosti, groznice, čira na želucu, reumatizma i oboljenja zglobova, nesanice i nervoze.

Čisti krvne sudove, sprečava upale i podstiče izbacivanje štetnih materija iz organizma. Utiče na duže zadržavanje kiseonika u mozgu, što je veoma važno kod problema sa krvnim sudovima i infekcijama.

Zahvaljujući velikoj količini kalijuma deluje diuretski, pa se koristi kod lečenja upala mokraćnih puteva i sprečavanja nastanka kamena u bubregu.

Gvožđe u čaju od koprive doprinosi stvaranju crvenih krvnih zrnaca, što olakšava organizmu snabdevanje kiseonikom i štiti od anemije. Kao čistač krvi, korisna je za uklanjanje akni i bubuljica. Preporučuje se i kod infekcija u ustima, afti ili upala desni.

Listovi koprive se sa drugim biljkama i povrćem dodaju u supu ili u salatu, ali prethodno treba da se preliju vrelom vodom. Mogu da se spreme i kao listovi spanaća i sa njim. Tako spremljeni odlični su za obolele sa kamenom u bubregu.

Čaj od koprive

Za želudac i jetru posebno je delotvoran čaj pripremljen od cele biljke koprive.

Priprema: U 2 l vode se stave 3 supene kašike usitnjene koprive, potom mora da odstoji 10 do 12 sati. Nakon toga smesa se kuva poklopljena pola sata. Kada se ohladi, procedi se i pije 3 puta dnevno pre jela po jedna šolja. Ovaj lek odvaja sluz iz pluća, čisti creva, jetru i želudac.