Dve nove studije otkrile su da konzumiranje šake badema 30 minuta pre obroka može uticati na smanjenje nivoa šećera u krvi. Jedna studija testirala je uticaj konzumiranja badema pre obroka tokom tri meseca, a druga tokom tri dana.
U prvoj studiji pokazalo se da je konzumiranje 20 grama badema pre doručka, ručka i večeretokom tri meseca preokrenulo stanje predijabetesa na normalne nivoe šećera u krvi kod skoro četvrtine učesnika.
„U ovoj studiji izveštavamo da uključivanje badema (20 grama) 30 minuta pre glavnih obroka (doručak, ručak i večera) dovodi do značajnog smanjenja postprandijalne hiperglikemije i nivoa insulina“, navedeno je u izveštaju o istraživanju i dodato:
„To takođe dovodi do statistički značajnog smanjenja telesne težine, indeksa telesne mase, obima struka, subskapularnih i suprailijakalnih kožnih nabora i poboljšane snage držanja. Postoji obećavajući efekat preokreta na normalnu regulaciju glukoze, sličan akarbozi i metforminu.“
Druga studija pronašla je dodatne dokaze da bademi mogu pomoći u borbi protiv predijabetesa, pri čemu su istraživači uočili smanjenje nivoa hiperglikemije za 18 odsto, što ukazuje na poboljšanu regulaciju šećera u krvi.