„Rumska sela kao ogledalo razvoja grada“: Kao nekada

0
44

Sedma po redu, tradicionalna manifestacija „Žetva“ održana je sredinom jula meseca u sremskom selu Kraljevcima u organizaciji Udruženja žena „Kraljevčanke“ i uz podršku saveta mesne zajednice. Kao i prethodnih i ove godine manifestacija je okupila brojne goste, aktive žena iz Srema i okoline, ali i žeteoce koji su prethodnih dana priveli kraju radove na skidanju pšenice sa svojih polja.

Prema rečima Snežane Bogdanović iz Udruženja „Kraljevčanke“ manifestacija je ispunila očekivanja i prošla u veseloj atmosferi, podsećajući posetioce na neka starija vremena. Program „Žetve“ bio je bogat i raznovrstan, istakla je Bogdanović.

– U okviru manifestacije imamo puno aktivnosti, a sve su vezane upravo za najvažniji posao u polju – žetvu, po kojoj naša manifestacija i nosi naziv, međutim zanimljivo je da sve radimo kao nekada, što između ostalog znači da kosimo žito kosom, a da se žene nadmeću u pripremanju hrane na starinski način. Pripemamo i korpe za njive koje obavezno sadrže rakiju, slaninu, krompir, kuvana jaja, kobasicu, gibanicu i domaći hleb – objašnjava predsednica udruženja.

Učešće u manifestaciji uzelo je ukupno 18 aktiva žena, a domaćice su pre same žetve imale zadatak da svojim muževima, sinovima i braći spreme hranu, pa su tako demonstrirale svoje kulinarsko umeće. Kreljevcima se širio miris domaćeg hleba i štrudle.

Nikola Čanadžić, predsednik saveta Mesne zajednice Кraljevci kratko je prilikom manifestacije istakao da je važno čuvati tradiciju od zaborava i prenositi je na mlađe generacije. On je izrazio zadovoljstvo što su za razliku od prošle godine kada je manifestacije prekinuta usled kiše, vremenski uslovi bili izuzetno povoljni.

– Poslužilo nas je vreme i iskoristili smo lep, sunčan dan da se ponovo okupimo i družimo. Srećni smo što smo zajedno sedmi put i uložićemo napore da se ova manifestacija održi i narednih godina. Najvažnije je da kroz nju čuvamo tradiciju, jer radimo sve kao nekada, kao što su naši stari – idemo u njive konjskim zapregama, skidamo žito kosom… Čuvamo običaje i prenosimo ih na mlađe, na one koji će nas naslediti – rekao je Čanadžić.

 

Foto: facebook/Udruženje žena „Kraljevčanke“

 

*Tekst objavljen u okviru projekta „Rumska sela kao ogledalo razvoja grada Rume“ koji je sufinansiran sredstvima budžeta Opštine Ruma. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva