Rok za promenu fiskalnih kasa pomeren: NOVA PRAVILA ZA FRIZERE, TRGOVCE, UGOSTITELJE

Pixabay
Oglas

Od 1. novembra svi privrednici moraće da stare fislalne uređaje zamene novim, a to će biti utvrđeno i zakonskim izmenama koje su planirane za sledeću nedelju, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

Nove fisklane uređaje moraće da imaju gotovo svi privrednici, i mali i veliki, izuzev taksista, advokata, te prodavaca na pijacama koji prodaju robu iz sopstvene proizvodnje, kao i onlajn prodavci, ali ovaj model ne nosi nove troškove za poreske obveznike, naglasio je Mali.

Dobra vest za privrednike je da će država putem subvencija pokriti obveznicima fiskalizacije sve realne troškove prelaska na novi model. Poreski obveznici će direktno dobijati novčana sredstva potrebna za prelazak na novi model fiskalizacije.

Novi model fiskalizacije praktično znači da će staru fiskalnu kasu zameniti računar, tablet ili mobilni telefon. Ovi uređaju će biti povezani sa Poreskom upravom što će poreznicima omogućiti da u svakom trenutku prate promet bilo frizera, pekara, kafića ili velikog trgovinskog lanca. I to zahvaljujući softveru čije troškove će subvencionisati država sa ukupno 6 milijardi dinara.

Novi model fiskalizacije će rezultirati smanjenju operativnih troškova poreskih obveznika, ukinuće nepotrebno administriranje, i samim tim stvoriti bolji poslovni ambijent.

Troškovi će biti smanjeni u delu izdataka za GPRS prenos podataka dnevnog izveštaja, a takođe i za štampanje kontrolnih traka za fiskalne račune, čuvanje kontrolnih traka, obavezni godišnji servis fiskalnih uređaja, postupak fiskalizacije/defiskalizacije fiskalnih uređaja, itd.

Takođe, novi model fiskalizacije doprineće smanjenju sive ekonomije i smanjiće mogućnost zloupotrebe, što znači više novca u budžetu za izgradnju auto-puteva, bolnica, škola, vrtića.

Prelazni rok koji počinje 1. novemba ove godine trajaće do 30. aprila 2022.

Previous articleSVETAC ZBOG KOG SE VALJA POPITI ČAŠICA RAKIJE
Next articleU Sremu uhapšen tinejdžer zbog otmice