Rizik od pojave koronavirusa u Srbiji – „Batut“ izdao PREPORUKE

SHARE
EPA (XIONG QI / XINHUA)

Raste rizik od importovanja infekcije uzrokovane koronavirusom SARS-KoV-2 u Srbiju, i može se oceniti kao umeren, saopštio je danas Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Institut izdao i preporuke!

adsteam seo i izrada web sajta

Iz Instituta navode da se od 24. februara primenjuju korigovani algoritmi za postupanje shodno razvoju epidemiološke situacije u svetu, posebno u Italiji, kao i na osnovu do sada stečenih saznanja o karakteristikama infekcije i uzročnika.

Instituta kažu da se u Srbiji sprovode mere u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolest.

Osobe koje su boravile u područjima intenzivne transmisije virusa pozivaju da se po povratku u Srbiju pridržavaju određenih preporuka i da se, ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom telesnom temperaturom, jave na broj 064 8945 235.

„U narednih 14 dana potrebno je smanjiti kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima, ako se pojave simptomi infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo) odmah staviti masku preko usta i nosa, pojačati higijenu ruku, izbegavati kontakte sa drugim osobama, koristiti maramicu prilikom kijanja ili kašljanja i pozvati telefonom epidemiologa Instituta ili Zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje boravka“, navodi se na sajtu Batuta.

Više preporukama ovde

 

Autor: mondo.rs

 

adsteam seo i izrada web sajta