RHMZ IZDAO UPOZORENJE: Na snazi narandžasti meteoalarm

Photo by Sugarman Joe on Unsplash
Oglas

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na visoke temperature za područje Srbije. Kako se navodi, od danas do petka u većini mesta biće sunčano i veoma toplo, a na snazi će biti narandžasti meteoalarm.

Očekuje se da najviša temperatura dostigne 34 do 38 stepeni, dodaje se u upozorenju.

Kako navodi Marko Čubrilo, juče je krenuo nov vreli talas koji će, uz kraći prekid oko 10. jula, verovatno trrajati do oko polovine meseca, dok je sredinom jula moguće konkretnije osveženje uz češće padavine.

– Od juče ka našem delu Evrope kreće nova količina vrelog vazduha iz severne Afrike, te će naredni dani doneti treći vreo talas ovog leta. Od danas, a posebno u četvrtak i petak, ekstremno toplo, uz maksimume koji će se najčešće kretati između 34 i 38 stepeni. Na planinama, naravno, malo svežije, ali i tamo toplo, dok bi ponegde maksimum mogao da dostigne oko 39 stepeni, pre svega u četvrtak, koji bi mogao da bude najtopliji dan u prvom prvom delu novog, vrelog, talasa – navodi Čubrilo.

U petak posle podne količina vlažnog vazduha će uspeti da pređe preko Alpa, ali još nije jasno u kojoj meri i koliko daleko na istok reigona će ona dospeti. Za sada bi zapadni delovi regiona, veći deo Hrvatske, zapadne i središnje BiH i severni Jadran svakako dobili jake grmljavinske pljsuskove, a bilo bi uslova i za vremenske nepogode. Istočnije je ponovo sve pod znakom pitanja. Istočna Hrvatska, istočna i severoistočna BiH, zapadna Srbije i veći deo Vojvodine bi mogao imati ređe, ali vrlo jake nestabilnosti, ali isto tako, kao i sada, ukoliko prodor vlage bude samo malo slabiji, ovaj deo regiona bi opet mogao ostati bez kiše.

– Istočnije i južnije bi se sve najverovatnije svelo na retke grmljavinske pljuskove, pre svega u subotu, a osveženje bi se jedva i osetilo. Najviše bi osvežilo na zapadu regiona, gde bi maksimum u subotu mogao biti samo oko 21 stepen, međutim sa ovako slabim prodorom na istok, jugoistok i severoistok, tačnije veći deo Srbije, jug BiH, srednji i južni Jadran kao i zaleđe primorske Crne Gore, jedva da bi to osveženje i osetili i tamo bi se maksimum samo malo snizio sa ekstremnih na jako visoke vrednosti i kretao bi se od 32 d0 34 stepena – dodaje.

U petak uveče i u noći ka suboti, uz lokalne pljuskove vetar u okretanju na prolazno olujan, severozapadni, posebno na zapadu regiona. Već drugog dana vikenda postoji signal za stabilnije i ponovo toplije vreme, te bi ovog dana maksimumi ponovo često bili iznad 32 stepena.

– Zatim bi usledio drugi deo ovog vrelog talasa koji bi potrajao do oko 15. jula i maksimumi bi se ponovo kretali često i do 37 stepeni. Uz svu tu vrućinu, od danas počinju „tropske noći“, posebno u nizijskom delu regiona, duž obale Jadrana i u većim gradskim sredinama i one bi samo na kratko oko 10. jula mogle biti prekinute – zaključuje Čubrilo.

Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Goran Mihajlović takođe je istakao da će narednih dana biti veoma toplo.

– Hidrometeorološki zavod je izdao upozorenje, s obzirom da u sistemu najave upozorenja je ova pojava tretirana kao opasna, od 34 do 38 stepeni su najavljene temperature do petka. Ono što nam sledi nakon toga neće biti neko značajno, ne možemo reći, osveženje, ali manji pad temperature i svakako prijatnije vreme za vikend i početkom naredne sedmice – naveo je Mihajlović.

Dodao je da će uz visoke temperature u košavskom području biti pojačanog jugoistočnog vetra, što će uticati na to da u tim delovima zemlje i jutarnja temperatura bude visoka – i do 25 stepeni.

Dodao je da se od subote očekuje priliv nešto svežijeg vazduha i lokalnog razvoja oblačnosti i pljuskova i grmljavina.

Mihajlović je naveo da temperature jesu iznad višegodišnjeg proseka, ali da nisu neuobičajene za ovo doba godine.

 

Izvor: Telegraf.rs

Previous article„Svaka srpska suza zaslužuje film“, počinje snimanje i serije
Next articleDevojčici stalo srce nakon što su je migranti silovali, u panici je tuširali pa bacili telo