Revolt Prištine zbog neuspeha: „Srpske vlasti ne priznaju robu sa Kosova“

SHARE
Kosovo
Transport robe, ilustracija7Pluton Logistics

Kosovska vlada odlučila je da takse na proizvode iz centralne Srbije poveća za 100 odsto.

Endrit Shalja, ministar trgovine i industrije, predložio je povećanje takse za 100 odsto, što je podržao premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj.

„Kosovo je dugo vremena ometano kako u transportu, tako i u analizi i u bilo kom drugom instrumentu CEFTA. Stoga podržavam ovaj predlog“, rekao je Haradinaj.

U predlogu za povećanje taksi na robu iz centralne Srbije za 100 odsto, koje je izradilo kosovsko ministarstvo trgovine i industrije, se navodi da je analizom utvrđeno da se kosovski proizvođači suočavaju sa raznim „necarinskim barijerama u Srbiji“, odnosno da kosovski proizvodi ne mogu da uđu na srpsko tržište.

„Srpske vlasti ne priznaju analizu uvoznika s Kosova i oni zahtevaju preispitivanje kosovske robe. Osim toga, pitanje tranzita i dalje predstavlja ozbiljnu prepreku za lokalne kompanije, koje izvoze u zemlje EU i čija roba prelazi srpsku teritoriju“, navodi se u predlogu. – piše RTV.

Dodaje se da su „trgovinske barijere“ s Bosnom iste, kao i sa Srbijom.

Kada se, kažu, tome dodaju politički problemi koje imaju Beograd i Priština, iako se svakodnevno radi na poboljšanju tih odnosa, „Republika Kosovo se ne tretira kao država“.

Niko ne može da prodaje svoje proizvode na kosovskom tržištu, a da istovremeno sprečava prodaju kosovske robe na svom tržištu.

Reč je na međusobnom odnosu na čijem poštovanju uporno treba insistirati, navodi se u predlogu za povećanje takse za 100 odsto.

Nema načina da prisili Prištinu da povuče mere?

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini zatražila je od Prištine da odmah ukine odluku o povećanju poreza.

Koliku snagu i uticaj na odluku Prištine će imati poziv iz Brisela nije poznato, ali je jasno da, osim političkih, nema pravnih instrumenata da se Priština privoli na povlačenje odluke.

CEFTA, naime, ne raspolaže pravnim mehanizmom kojim može da prisili Prištinu da povuče svoju odluku, već je jedini način – da međunarodna zajednica izvrši pritisak na kosovske institucije.