Rekordna vrednost zlata

Pixabay/Ilustracija
Cena zlata na svetskom tr┼żi┼ítu prema┼íila je tokom vikenda rekordnu vrednost od 2.000 dolara, ali za sada samo u terminskim ugovorima.

Zlato je tako nadmašilo rekord iz septembra 2011, kada mu je vrednost bila 1.917 dolara za uncu od 31,1 grama.

Na kraju nedelje cena zlata bila je 1.976 dolara, ┼íto je ─Źetiri odsto vi┼íe nego prethodne nedelje.

Postoji velika potra┼żnja za fizi─Źkim zlatom, pogotovo u Nema─Źkoj gde je oduvek postojao veliki strah od inflacije. Prema svetskom savetu za zlato, Nemci su u prvoj polovini ove godine kupili 83,5 tona zlata, ─Źime su pretekli i Kineze. Ve─ç u prvom kvartalu potra┼żnja se udvostru─Źila, a takvi trendovi su se nastavili i u drugom tromese─Źju.

Ulaganja u zlato privukla su mnoge nove kupce koji ┼żele da za┼ítite barem deo svoje imovine od inflacije koju o─Źekuju zbog divljeg ┼ítampanja novca centralne banke.

Investiciona banka Goldman Saks objavila je da aktuelna finansijska politika ameri─Źkih vlasti potkopava poverenje u dolar i prisiljava investitore da kupuju zlato ┼íto je aktivnije mogu─çe.

Banka je prognozirala da ─çe cena zlata ove godine porasti na 2.300 dolara po unci.

Proteklu nedelju je obele┼żio rast i drugih investicija koje se smatraju sigurnim uto─Źi┼ítem, pa se tako bitkoin pribli┼żio vrednosti od 12 hiljada dolara i zabele┼żio rast na nedeljnom nivou od 21 odsto, zaustaviv┼íi se na 11.665 dolara.

 

Autor: Tanjug, Indikator.ba