Rekonstruisana fiskulturna sala u osnovnoj školi u Zrenjaninu

0
122

Tom prilikom su, između ostalog, sumirani i utisci sa 9. Sportske olimpijade školske omladine Vojvodine, održane u našem gradu od 19-22. maja, saopštava Grad Zrenjanin.

Prilikom posete osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ svečano je otvorena rekonstruisana fiskulturna sala, za koju je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu putem konkursa za finansiranje posebnih programa – projekata izgradnje, održavanja i opremanja sportskih objekata u AP Vojvodini, realizovanog tokom aprila, maja ove godine izdvojio 10 miliona dinara.

Svečanu vrpcu je pored sekretara Baste i gradonačelnika Salapure presekla direktorka te škole Zorica Đurin.

Dane Basta je u izjavi novinarima ukazao da je u fiskulturnoj Sali potpuno rekonstruisan parket zahvaljujući zajedničkim sredstvima Grada Zrenjanina i AP Vojvodine i da je ukupna vrednost radova 11,4 miliona dinara.

„Prepoznali smo potrebu grada Zrenjanina, grada koji je i Evropski grad sporta, zajedničkim snagama ulažemo u sport, u sportsku infrastrukturu, ali u ovom gradu ćemo sigurno imati dobrog partnera kako bismo zajedničkim snagama radili na unapređenju sporta u AP Vojvodini“, kazao je sekretar Basta.

Istakao je i da Grad vodi računa i o ostalim fiskulturnima salama i naveo da Pokrajinski srekretarijat za sport i omladinu očekuje dobre projekte i da će Grad Zrenjanin i naredne godine aplicirati na konkursima tog sekretarijata.

„Od 2020. godine u grad Zrenjanin putem svih konkursa i raznih vidova podrške iz Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu uloženo je preko 24 miliona dinara, što kroz sportske organizacije, a što kroz infrastrukturne projekte, ali i kroz omladinski sektor. Sigurno je da u gradu Zrenjninu vidimo jednog od najboljih partnera na teritoriji AP Vojvodine“, napomenuo je sekretar Dane Basta.

Foto: Grad Zrenjanin

Gradonačelnik Salapura je rekao da je fiskulturna sala otvorena na radost osam stotina đaka škole „Žarko Zrenjanin“ i deset sportskih kolektiva koji je koriste.

„Danas smo imali veliko zadovoljstvo da vidimo još jedno značajno ulaganje u sportsku infrastrukturu, zamenu kompletne podloge u uovoj fiskulturnoj Sali zahvaljujući Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu. Ovo je samo deo nastavka ulaganja u školsku infrastrukturu, sportsku infrastrukturu, a podsetiću da je u toku i sanacija i kompletno renovinarnje našeg Gradskog stadiona, sledeće godine ulazimo u treću fazu tih radova. Kada je u pitanju ulaganje u obrazovanje, ovo je primer kako i na koji način vodimo računa o našim najmlađima, ali i o našim sportskim kolektivima koji koriste školske resurse za trenažni proces“, rekao je gradonačelnik Simo Salapura.

Podsetio je i da je, kada je reč o ulaganjima u škole, Grad ove godine vodio računa o energetskoj efikasnosti sportskih obekata i da je pored ulaganja u sportsku infrastrukturu blizu 80 miliona uloženo u energetsku efikasnost školskih objekata, a da će takva praksa biti nastavljena i naredne godine.

Direktorka škole Zorica Đurin kazala je da je zgrada škole izgrađena 1980. godine, a da je fiskulturna sala puštena u rad 1990. godine kada je i završena, ali da od tada, na njoj ništa nije rađeno.

„Ovo je sada veliki pomak napred, urađen je pod, na svetskom nivou, tako da se i mogu održavati i takmičenja u sali koja je dimenzija za pravu rukometnu utakmicu, a ne samo za treninge. Uz to, ona može biti i odbojkaški i košarkaški teren i pruža nam zaista velike mogućnosti za sve naše učenike, a samim tim i za sport u gradu“, rekla je ona i navela da se fiskulturna sala u toj školi prevashodno koristi za časove fizičkog vaspitanja od prvog do osmog razreda i da je koriste i Rukometni klub „Proleter“ i ostali klubovi i rekreativci koji povremeno ulaze u salu.

„Ono što očekujemo jeste da će krajem ove nedelje, eventulano početkom sledeće, početi renoviranje krova, upravo da bismo zaštitili salu od prokišnjavanja i da bismo zaštitli ovo što je do sada urađeno“, navela je ona.