Redovi ispred kovid ambulanti se ne smanjuju: Svaki drugi testirani zaražen!

Copyright: © ATA Images, all rights reserved
Oglas

U Srbiji se beleži najveći broj novozaraženih od početka epidemije, a skoro svaki drugi testirani je pozitivan na koronavirus. Na bolničkom lečenju je više od 2.500 ljudi, a na respiratorima 109 pacijenata. Novom uredbom kućna izolacija za zaražene skraćena je na sedam dana.


Prema poslednjem preseku, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 18.006 osoba od testiranih 39.740 uzoraka. Od posledica zaraze preminulo je još 26 ljudi.

Redovi ispred kovid ambulanti širom Srbije se ne smanjuju, već nekoliko dana registruje se petocifreni broj zaraženih.

Procenat pozitivnih među testiranim uzorcima je 45,3 odsto, što znači da je zaražen skoro svaki drugi testirani.

Direktorka Kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević rekla je za RTS da kada bismo nasumično testirali, svaki drugi bi bio pozitivan na koronu.

Vlada Srbije usvojila je izmene Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19. Između ostalog, izmene obuhvataju skraćivanje kućne izolacije za zaražene na sedam dana, nakon čega se javljaju na pregled lekara u kovid ambulantu, a izolacija se prekida bez testiranja.

Zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite se testiraju pi-si-ar testom nakon kućne izolacije u trajanju od sedam dana i vraćaju se na posao ukoliko je pi-si-ar rezultat negativan. U slučaju pozitivnog rezultata pi-si-ar testa, ostaju u izolaciji do 10 dana kada se izolacija prekida bez testiranja.

Izmenjene su i cene testiranja, pa je visina naknade za pi-si-ar testiranje na lični zahtev 6.000 dinara, a antigensko testiranje 1.800 dinara.

(rtv.rs)

android aplikacija
Previous articleDušan Lajović eliminisan u drugom kolu Australijan opena
Next articleŠirom Srpske litije i plivanja za Časni krst